Składniki (na 1 porcję):
- 1 duża papryka
- 1 pomidor
- ząbek czosnku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem, czubryca zielona
Grzanki paprykowe:
Wykonanie:
Paprykę i pomidora pokroić, ułożyć na papierze do pieczenia, posypać przyprawami i zapiekać w 200 st do czasu, aż skórka papryki stanie się czarna (ok. 30min). Po tym czasie papryki włożyć do woreczka foliowego i poczekać aż ostygną. Ostudzone warzywa obrać ze skórki. Czosnek posiekać i zeszklić na oliwie, następnie dodać pokrojone pomidory i paprykę i chwilę podsmażyć. Całość zalać szklanką bulionu, zagotować i doprawić. Gotową zupę zmiksować.
Grzanki: Chleb skropić oliwą, posypać mieloną papryką i pokroić na małe kawałki. Piec w 200 st przez ok 10 min.
Gotową zupę udekorować liści świeżej bazylii i podawać z grzankami.
Pozdrawiam i życzę słońca :)
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz