Podziel się!

4 września 2013

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Pogoda za oknem przypomina nam, że lato niestety już się kończy. W takie dni warto przywołać trochę letniego słońca, przynajmniej na talerzu :)


Składniki (na 1 porcję):

  • 1 duża papryka
  • 1 pomidor
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem, czubryca zielona
Grzanki paprykowe:
  • 1 kromka chleba
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • papryka mielona


Wykonanie: 
Paprykę i pomidora pokroić, ułożyć na papierze do pieczenia, posypać przyprawami i zapiekać w 200 st do czasu, aż skórka papryki stanie się czarna (ok. 30min). Po tym czasie papryki włożyć do woreczka foliowego i poczekać aż ostygną. Ostudzone warzywa obrać ze skórki. Czosnek posiekać i zeszklić na oliwie, następnie dodać pokrojone pomidory i paprykę i chwilę podsmażyć. Całość zalać szklanką bulionu, zagotować i doprawić. Gotową zupę zmiksować. 

Grzanki: Chleb skropić oliwą, posypać mieloną papryką i pokroić na małe kawałki. Piec w 200 st przez ok 10 min. 

Gotową zupę udekorować liści świeżej bazylii i podawać z grzankami. 





Pozdrawiam i życzę słońca :) 

Maja 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz