Podziel się!

7 września 2013

Deser owocowy z figą/ Fruit dessert with fig

Dzisiaj w roli głównej figa :-) Ze względu na sporą ilość cukrów, figi to doskonałe źródło energii. Świeże figi zawierają od 15 do 25% glukozy i fruktozy, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę PP oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają  potas, wapń, magnez, cynk i fosfor. 

Świeża figa ważąca 70g zawiera: 



  • 52 kcal
  • 0,5g białka
  • 0,2g tłuszczu 
  • 13,4g węglowodanów
  • 2g błonnika

Garść fig suszonych 80g zawiera:


  •  232 kcal
  •  2,9g białka
  • 1g tłuszczu
  •  62,4g węglowodanów
  • 10,3g błonnika

Przepis na deser owocowy z figą



Składniki dla 1 osoby:
  • 1 świeża figa
  • 1 mały banan
  • garść rodzynek
  • mała kiść drobnych winogron (ok 30g)
  • 6 łyżek jogurtu greckiego

Przygotowanie:
Banana kroimy w plastry. Figę obieramy- odcinamy kawałek górnej części i zdejmujemy skórkę. Do szerokiej szklanki nakładamy na przemian banana, kilka winogron, kilka rodzynek, 2 łyżki jogurtu. Na wierzch układamy pokrojoną w plasterki figę. 


Smacznego!

Sandra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz