Podziel się!

25 października 2014

Dietetyczne placuszki z cukinii bez mąki

Przywiozłam od rodziców  z ogródka piękne żółte cukinie. Oto pierwszy przepis, który z nich powstał- chrupiące placuszki z cukinii. Zamiast mąki użyłam płatków owsianych, a gotowe placki podałam z gęstym jogurtem naturalnym i koperkiem. Były na prawdę przepyszne i z pewnością przyrządzę je ponownie :-)



Składniki (na ok 12-15 sztuk):
  • 800-900g żółtej cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • curry
  • jogurt naturalny gęsty
  • koperek
Przygotowanie:
Cukinię umyć, odciąż końce, pokroić na ćwiartki i wykroić watowaty miąższ (nie obierać ze skóry). Resztę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Marchew należy obrać, zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę drobno posiekać. Wszystkie warzywa połączyć, dodać jajka, płatki owsiane i przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć małe placuszki na dobrze rozgrzanej oliwie. Podawać z jogurtem naturalnym gęstym i koperkiem.


Smacznego!
Sandra

23 komentarze:

  1. ależ to smacznie wygląda!! Aż mam ochotę porzucić swoją dietę :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile placków wychodzi z tego przepisu? Porcja na jedną czy dwie osoby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego przepisy wychodzi od 12-15 placków w zależności od wielkości. Porcja dla dwóch osób. Pozdrawiamy :-)

      Usuń
    2. Super smacznie wygladaja az slinka leci

      Usuń
    3. A jaja jest kaloryczność tych placuszkow

      Usuń
  3. Jutro robię placuszki

    OdpowiedzUsuń
  4. Placki Super! trochę się rozlatywały bo za rzadkie ciasto było;) zamiast koperku- jogurt z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Pychota

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny czy dodawalyscie więcej jajek płatków albo make razowa?niestety nie mogę przełożyć placków na drugą stronę przez co sie przypalaja i nic z tego nie wychodzi:(.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ani grama mąki. Trzeba na prawdę dobrze odcisnąć cukinię z wody i dodać duże jajko. Trzeba bardzo uważać, bo placki łatwo się 'rozwalają". I piec na najmniejszym ogniu na dobrze rozgrzanej patelni.

      Usuń
  6. Mozna uzyc zamiast żółtej cukini zieloną? Bo taka mam akurat :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Placuszki wyglądają cudnie :) Jak się przedstawia kaloryczność w 100 gramach placków? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak z kaloriami???? To ważne.

      Usuń
    2. Cały przepis (bez jogurtu) ma ok. 620kcal, 25g białka, 32g tluszczu i 55g węglowodanów

      Usuń
  8. witam placuszki az ślina cieknie ,a ile dać tego jogurtu? bo chciałabym zrobić dzis na obiadek ,proszę o szybką odp. dziekuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już po obiedzie ;) jogurtu wystarczy kilka łyżek- do położenia na placuszki :)

      Usuń
  9. NO I ZROBIŁAM ,ALE COS MI SIE ZA BARDZO ROZLATUJĄ I TEŻ DOŁOZYŁAM MĄKI ,JEST LEPIEJ ALE W SMAKU SA BARDZO DOBRE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, konsystencję trzeba samemu "złapać"- dużo zależy od zawartości wody w cukinii i tego jak dobrą patelnię mamy :)

      Usuń
  10. Zrobiłam ! Są bardzo dobre, dodatkowo powiem że nakłoniłam tymi placuszkami również mojego partnera do zdrowej diety i odchudzania :-) Super !!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej dziewczyny. Też miałem z tym problem, ale dziś jak smażyłem to odciskałem i formowałem jeszcze każdy z osobna przed samym położeniem na patelni. Wychodziły znacznie lepsze i smażyły się niebo lepiej. Pozdrawiam i smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy za informację- na pewno wypróbujemy :)

      Usuń
    2. Zrobiłam, wyszły pyszne! Nie rozpadały się. Dobrze odcisnęłam cukinię i robiłam małe placuszki. Super przepis 😊

      Usuń