Podziel się!

2 października 2014

Domowa granola

Lubicie płatki z mlekiem? Ja mówiąc szczerze zdecydowanie wolę owsiankę ale znam osobę, która nie wyobraża sobie śniadania bez płatków. Kiedyś, o zgrozo, były to tylko płatki czekoladowe w ilości wręcz porażającej (to były prawdziwe płatki z mlekiem a nie mleko z płatkami :) ). Na szczęście udało mi się zamienić te płatki na granolę. Jednak zamiast tej sklepowej zdecydowanie polecam zrobieniu granoli samemu- po pierwsze znamy skład i wiemy, że nie znajdziemy tam żadnych polepszaczy i sztucznych dodatków a po drugie możemy dopasować składniki do naszych upodobań :)


Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich wymieszanych z otrębami owsianymi 
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych wymieszanych z sezamem
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 10 suszonych moreli 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4-5 łyżek miodu 
  • + u mnie 1/4 szklanki niewykorzystanego muslie ale to spokojnie można to pominąć

Wykonanie:
Płatki, otręby, wiórki, sezam, słonecznik, muslie (bez suszonych owoców) olej i miód wymieszać. Następnie wszystko wyłożyć na papier do pieczenia i piec w 150st. ok 25-30min (do momentu aż płatki lekko zbrązowieją). Na koniec dodać pokrojone suszone owoce i przesypać do pojemnika :) 



Smacznego, 

Maja


2 komentarze: