Podziel się!

29 września 2014

Frittata z czerwoną papryką, cukinią i pomidorkami

Słoneczna, pachnąca ziołami moja pierwsza frittata. Jest bardzo sycąca a zarazem lekka i pożywna. Dobre jajka to podstawa. Jestem szczęściarą, ponieważ jajka mam dostarczane od kur z małej miejscowości niedaleko Szczecina. Smakują i wyglądają zupełnie inaczej niż te ze sklepu.


Składniki:

  • 4 świeże jajka
  • 2 łyżki mleka 2% i 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 4-5 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 5-6 czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 8-10 plasterków żółtej cukinii
  • 2 łyżki oliwy 
  • zioła prowansalskie, papryka ostra, sól morska, pieprz czarny 


Przygotowanie:
Jajka roztrzepać w misce widelcem, dodać mleko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i wymieszać. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w cienkie paski, cukinię w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę i wszystkie warzywa podsmażyć ok 4-6 minut. Masę jajeczna wymieszać z warzywami i przelać do okrągłej tortownicy posmarowanej cienko masłem. Na wierzch ułożyć pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok 20-25 min (do momentu zarumienienia). 


Smacznego! 

Sandra

1 komentarz: