1 porcja zawiera około: 550 kcal, 30 g białka, 25 g tłuszczu 50 g węglowodanów
Składniki na 4 porcje:
- 250g makaronu spaghetti tricolore
- 500 g mięsa zmielonego (u mnie 1:1 drób i szynka wieprzowa)
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki lub 1 duża
- 4 duże mięsiste pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
- natka pietruszki do posypania na wierzch
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni dobrze rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać zmielone mięso i doprawić solą, pieprzem i papryką (mięso najlepiej zmielić własnoręcznie lub poprosić w sklepie aby je zmielili). Wymieszać i kiedy się podsmaży należy dodać marchew i czosnek. Dusić kilka minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą. W tym czasie należy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki, drobno pokroić i połączyć na patelni z mięsem. Całość dusić pod przykryciem ok 5 minut. Na sam koniec dodać zioła do smaku. Sos podawać z ugotowanym al dente makaronem tricolore i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Sandra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz