Podziel się!

11 września 2014

Dietetyczne spaghetti tricolore z sosem a'la bolognese / Healthy spaghetti tricolore with bolognese sauce

Sezon na pomidory w pełni! Dziś proponuję na obiad sos a'la bolognese ze świeżych pomidorów, marchewki i mięsa mielonego. W okresie jesienno-zimowym świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki bez skórki. Taki obiad można również odgrzać w pracy lub w szkole o ile oczywiście istnieje taka możliwość ;-)

1 porcja zawiera około: 550 kcal, 30 g białka, 25 g tłuszczu 50 g węglowodanów

Składniki na 4 porcje:

  • 250g makaronu spaghetti tricolore
  • 500 g mięsa zmielonego (u mnie 1:1 drób i szynka wieprzowa)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki lub 1 duża
  • 4 duże mięsiste pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • natka pietruszki do posypania na wierzch

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni dobrze rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać zmielone mięso i doprawić solą, pieprzem i papryką (mięso najlepiej zmielić własnoręcznie lub poprosić w sklepie aby je zmielili). Wymieszać i kiedy się podsmaży należy dodać marchew i czosnek. Dusić kilka minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą. W tym czasie należy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki, drobno pokroić i połączyć na patelni z mięsem. Całość dusić pod przykryciem ok 5 minut. Na sam koniec dodać zioła do smaku. Sos podawać z ugotowanym al dente makaronem tricolore i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!
Sandra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz