Podziel się!

18 września 2014

Dżem z pomidorów

Dżem z pomidorów to eksperyment tego tygodnia :-) Jeden słoiczek już spróbowałam. Dżem jest wystarczająco słodki i wyczuwalny jest delikatny posmak pomidora. Z podanej ilości składników wychodzą 2 nieduże słoiczki dżemu. Ilość cukru należy dostosować do słodkości pomidorów. Tzn. im słodsze pomidory tym mniej cukru niż w przepisie.
Dżem można spożywać ze świeżym pieczywem ale równie świetnie pasuje jako dodatek do mięs i serów.
Zachęcam do wypróbowania tego przepisu! :-)


Składniki:
  • 4 duże pomidory (czerwone lub żółte, ważne żeby były mięsiste, ja użyłam malinowych)
  • 80 g brązowego cukru 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 płaskie łyżki żelfixu 2:1

Przygotowanie: 
Pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż. Zagotowujemy wodę w garnku. Zanurzamy pomidory na 1 minutę. Wyjmujemy i usuwamy z pomidorów skórkę. Kroimy na cztery części i ściskamy pozbawiając je części soku i pestek. Resztę drobno siekamy a sok możemy wypić ;-) Pokrojone pomidory przekładamy do garnka i gotujemy 15 min aż rozpadną się i część wody odparuje. Dodajemy cukier i mieszamy. Całość rozbijamy blenderem na gładką masę i gotujemy kolejne 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i żelfix. Mieszamy. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i przekładamy do góry dnem.

Smacznego!
Sandra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz