Ciasto:
- 25g masła
- 0,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- 20g mąki ze zmielonych otrębów owsianych
- 30g mąki pszennej
- 1 małe jajko
- 50ml mleka 0,5%
Krem:
- ok. 25g budyniu (może być gotowy ale wtedy kupcie taki bez dodatku cukru)
- 3/4 szklanki mleka 0,5%
- stewia lub ksylitol do smaku
- parę malin i cukier puder do dekoracji - opcjonalnie
Wykonanie:
Mleko zagotować z masłem, cukrem i szczyptą soli. Garnek zdjąć z ognia, dodać
szybko mąkę i wymieszać. Ponownie ustawić garnek na ogniu i mieszać aż z ciasta
utworzy się jednolita bryła. Garnek zdjąć z ognia. Ciasto przełożyć do miski i
miksować dodając kolejno jajka. Ciastem napełnić rękaw cukierniczy z końcówką w
formie gwiazdki i wycisnąć 4 ptysie. Piec ok. 25-30min w piekarniku nagrzanym do
160st (z termoobiegiem). Następnie piekarnik wyłączyć i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzone ptysie przeciąć na pół i napełnić kremem przygotowanym z ugotowanego budyniu. Udekorować malinami i ewentualnie posypać cukrem pudrem.
1 sztuka to ok. 150kcal
Smacznego,
Maja
nie sądziłam, że dietetyczne ptysie istnieją;)
OdpowiedzUsuńPtysie bez wyrzutów sumienia? Nie sądziłem, że to możliwe, a jednak :D
OdpowiedzUsuńDodałam zmielone otręby pszenne zobaczymy 🙈🤭
OdpowiedzUsuń