Składniki (na 6 sztuk):
- 2 małe jajka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki ksylitolu
- 6 łyżek mąki żytniej t. 2000
- 6 łyżek mąki żytniej do wypieku chleba
- 75g chudego twarogu
- 15g oleju rzepakowego
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody/ proszku do pieczenia
- ok. 30 malin
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem. Gdy będą już prawie utarte, dodać ksylitol i dalej ucierać (parę minut). na koniec dodać twaróg i utrzeć z masą. Do masy dodać mąki, olej, sodę i mleko i wymieszać łyżką (teraz już nie używamy miksera). Gotową masę wylać do foremek. Do każdej muffinki wcisnąć po 5 malin. Piec w 150st. do momentu aż będą rumiane. Przestudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem lub zjeść bez niczego :)
1 sztuka to ok. 140kcal
Pozdrawiam,
Maja
Wyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńDietetyczna wersja pysznych mufinek to naprawdę dobry pomysł :) Mniam!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog, który dopiero raczkuje.
www.lady-lepida.blogspot.com
:))
Super babeczki 😍 Polecam
OdpowiedzUsuń