Podziel się!

14 września 2014

Dietetyczne muffinki z mąką żytnią i malinami

Tym razem wyjątkowo nie będzie nic drożdżowego :) Lubię piec muffinki bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu a przy tym mając przepis podstawowy łatwo można go modyfikować. Dzisiaj polecam wersję z malinami- trzeba je wykorzystywać póki jeszcze są :)



Składniki (na 6 sztuk):

  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 6 łyżek mąki żytniej t. 2000
  • 6 łyżek mąki żytniej do wypieku chleba
  • 75g chudego twarogu
  • 15g oleju rzepakowego 
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody/ proszku do pieczenia
  • ok. 30 malin


Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem. Gdy będą już  prawie utarte, dodać ksylitol i dalej ucierać (parę minut). na koniec dodać twaróg i utrzeć z masą. Do masy dodać mąki, olej, sodę i mleko i wymieszać łyżką (teraz już nie używamy miksera). Gotową masę wylać do foremek. Do każdej muffinki wcisnąć po 5 malin. Piec w 150st. do momentu aż będą rumiane. Przestudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem lub zjeść bez niczego :) 


1 sztuka to ok. 140kcal



Pozdrawiam, 

Maja



4 komentarze:

  1. Dietetyczna wersja pysznych mufinek to naprawdę dobry pomysł :) Mniam!
    Zapraszam na mój blog, który dopiero raczkuje.
    www.lady-lepida.blogspot.com
    :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super babeczki 😍 Polecam

    OdpowiedzUsuń