Podziel się!

7 września 2014

Ciasto czekoladowe z buraka

Do zrobienia słynnego ciasta z burakiem zabierałam się już od dawna. Jednak zawsze było coś, co wymagało szybszego przetestowania i ciasto czekało na lepsze dni. Ale gdy ostatnio na nadmorskich wyprzedażach udało mi się kupić  książkę z przepisami z programu "Gotuj i chudnij" i znalazłam tam przepis na takie ciasto, musiałam spróbować. Przepis był tylko inspiracją bo przeanalizowaniu go dokonałam znacznych modyfikacji (i myślę, że to był dobry pomysł). W oryginale ciasto było bardziej kaloryczne i zawierało 2x więcej buraków więc nie wiem czy smak byłby zadowalający. Zmniejszyłam więc ilość buraków, czekolady, oleju i cukru. Dodatkowo zamiast syropu klonowego i miodu dałam ksylitol a zamiast mąki pszennej i zmielonych migdałów- mieszankę mąki pszennej, żytniej i owsianej. Efekt? Ciasto jest bardzo wilgotne i czekoladowe. Jeśli chodzi o smak to samo ciasto gdzieś na końcu pozostawiało smak buraka (ciekawe, jak smakowałoby w oryginale mając 2x więcej buraków?) i nie do końca mnie satysfakcjonowało. Jednak gdy zjadłam je z dodatkiem malin to smak zyskał x100%. Dlatego polecam na koniec całe ciasto udekorować malinami- smak zdecydowanie na tym zyska :)



Składniki:
Ciasto:

  • 125g startych buraków
  • 50g gorzkiej czekolady (dobrej jakości)
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 7-8 łyżek mąki owsianej (ja zrobiłam ją sama mieląc płatki owsiane)
  • 4 łyżki mąki pszennej (zwykłej)
  • 4 łyżki mąki żytniej t.2000
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Napar z kawy: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej i 40ml wrzątku 

Polewa:

  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • odrobina mleka 

Przygotowanie:
Ciasto: Buraki obrać i zetrzeć na tarce (na zwykłych, nie najmniejszych, oczkach). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka z cukrem i ksylitolem utrzeć mikserem na puszystą masę- ja najpierw utarłam jajka z cukrem a później dodałam ksylitol i ucierałam dalej. Następnie do ciasta dodać mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać (jeśli chcecie to zrobić mikserem to na niskich obrotach). Przygotować napar z kawy: 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać 40ml wrzątku. Starte buraki osuszyć papierowym ręcznikiem (jeśli mają nadmiar wody). Wymieszać ze sobą starte buraczki, napar z kawy, olej i przestudzoną czekoladę a następnie dodać do utartej masy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła forma 24,5cm) i piec 1,5h w 150st (z termoobiegiem). Po tym czasie ciasto przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok. 30min. Pieczemy do tzw. suchego patyczka :) 
Polewa: Czekoladę z odrobiną mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy polewa będzie płynna wylać ją na ciasto. 


100 ciasta to ok. 300kcal 
(dla porównania 100g tradycyjnego ciasta czekoladowego to ok. 450kcal)




Pozdrawiam i zabieram się za deser na kolejny weekend:),

Maja

2 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś ciasto z burakiem - było dobre :) Twoje, z malinami, wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie eksperymenty ;)

    OdpowiedzUsuń