Składniki:
Ciasto:
- 125g startych buraków
- 50g gorzkiej czekolady (dobrej jakości)
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek ksylitolu
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 7-8 łyżek mąki owsianej (ja zrobiłam ją sama mieląc płatki owsiane)
- 4 łyżki mąki pszennej (zwykłej)
- 4 łyżki mąki żytniej t.2000
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Napar z kawy: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej i 40ml wrzątku
Polewa:
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- odrobina mleka
Przygotowanie:
Ciasto: Buraki obrać i zetrzeć na tarce (na zwykłych, nie najmniejszych, oczkach). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka z cukrem i ksylitolem utrzeć mikserem na puszystą masę- ja najpierw utarłam jajka z cukrem a później dodałam ksylitol i ucierałam dalej. Następnie do ciasta dodać mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać (jeśli chcecie to zrobić mikserem to na niskich obrotach). Przygotować napar z kawy: 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać 40ml wrzątku. Starte buraki osuszyć papierowym ręcznikiem (jeśli mają nadmiar wody). Wymieszać ze sobą starte buraczki, napar z kawy, olej i przestudzoną czekoladę a następnie dodać do utartej masy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła forma 24,5cm) i piec 1,5h w 150st (z termoobiegiem). Po tym czasie ciasto przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok. 30min. Pieczemy do tzw. suchego patyczka :)
Polewa: Czekoladę z odrobiną mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy polewa będzie płynna wylać ją na ciasto.
100 ciasta to ok. 300kcal
(dla porównania 100g tradycyjnego ciasta czekoladowego to ok. 450kcal)
Pozdrawiam i zabieram się za deser na kolejny weekend:),
Maja
Robiłam kiedyś ciasto z burakiem - było dobre :) Twoje, z malinami, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńKocham takie eksperymenty ;)
OdpowiedzUsuń