Podziel się!

31 sierpnia 2014

Batoniki bez cukru, mąki i tłuszczu

Pamiętam, że gdy byłam mała (i oczywiście już byłam na "diecie") często zamiast tradycyjnych słodyczy wybierałam te "zdrowe" czyli batoniki z płatkami owsianymi i orzechami. Oczywiście był to lepszy wybór niż np. batoniki, wafelki czy cukierki ale skład takich batoników, które przecież w opinii wielu osób są zdrowe i dietetyczne, pozostawia wiele do życzenia. Bo hasło "zdrowe" i skład typu: syrop glukozowo-fruktozowy, olej roślinny, substancje spulchniające i powalająca ilość orzechów (cały 1 na batonik) raczej nie idą w parze. A przecież takie batoniki możemy bez problemu zrobić w domu. Są bardzo szybkie w przygotowaniu a oprócz tego tańsze, dopasowane do naszych wymogów i przede wszystkim zdrowsze od ich sklepowej wersji :)


Składniki (na 4 sztuki):

  • 1 białko
  • 5 łyżek płatków owsianych 
  • 10 orzechów laskowych
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1,5 łyżki jagód goji
  • 1 łyżka ksylitolu
Wykonanie:
Słonecznik i płatki podprażyć na suchej patelni i ostudzić, orzechy przekroić na połówki. Białko jaja ubić a następnie wymieszać ze wszystkimi składnikami. Masę wyłożyć na papier do pieczenia, uformować prostokąt i podzielić na 4 batoniki. Piec w 150st. ok 10-15 min (do momentu aż będą rumiane).

1 sztuka to ok. 120kcal



Pozdrawiam, 

Maja


1 komentarz: