Podziel się!

23 sierpnia 2014

Dietetyczne drożdżówki z malinami

W lecie uwielbiam to, że wszystkie ulubione owoce mam dosłownie na wyciągnięcie ręki. Cale szczęście, że jakoś tak się ułożyło, że gdy jedne się kończą, drugie dopiero się zaczynają :) I tak jeszcze niedawno na moim stole królowały porzeczki i wczesne jabłka (moje ulubione papierówki) a teraz zajadam się pysznymi borówkami i malinami. Tak naprawdę to już od połowy czerwca czekałam na maliny bo ze wszystkich owoców to właśnie je uwielbiam najbardziej:) Pewnie jeszcze się o tym przekonacie bo przepisów na ich wykorzystanie będzie więcej :)


Składniki (na 5-6 sztuk):
  • 65g mąki pszennej
  • 65g mąki żytniej t.2000
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 11g drożdży
  • ok. 110ml mleka 1,5% 
  • nałożenie: 50g chudego twarogu, odrobina mleka i ksylitolu, garść malin 
Wykonanie: 
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać odrobinę ciepłego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przesiać, wsypać do miski, dodać jajko, olej, cukier, słodzik a na końcu rozczyn z drożdży. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. 
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, w każdej zrobić zagłębienie. Przygotować nałożenie: twaróg wymieszać z odrobiną mleka i ksylitolem (do smaku). Na środek bułeczki wyłożyć twaróg (ok. łyżki) i ułożyć maliny. Piec w 150st do momentu zrumienia.

Edit: Parę informacji dla osób, które robią ciasto drożdżowe po raz pierwszy :) Robiąc ciasto drożdżowe nie musimy ściśle trzymać się proporcji mleka (dlatego w przepisie jest ok. 110ml)- w zależności od rodzaju mąki, raz daje się mniej, raz więcej mleka. Najlepiej patrzeć na konsystencję ciasta- powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli po wyrośnięciu ciasta okaże się, że jest ono za luźne (nie da się z niego uformować bułki) to należy albo wmieszać więcej mąki do ciasta albo, jak robię to najczęściej, podsypać trochę mąki na blat, położyć porcję ciasta i znowu lekko posypać mąką- wtedy bułeczki powinny formować się bez problemu. A jeszcze w trakcie robienia ciasta najlepiej po prostu nie dodawać całego mleka od razu- dajcie część, wyróbcie ciasto i wtedy ocenicie czy potrzeba więcej mleka czy nie.
PS. Mam nadzieję, że te informacje pomogą Wam w pieczeniu 

1 sztuka to ok. 150kcal 



Pozdrawiam, 

Maja

8 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają, porywam jedną :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować przepis bo smakowicie wyglądają.

    http://wildstrawberryand.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne drożdżóweczki :) Dziewczyny, super blog, naprawdę!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wyjaśnienia:) na pewno wypróbuję i ten przepis:) życia maliny mogą być mrożone życie lepiej zastąpić jakimiś innymi świeżymi owocami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być również mrożone ale równie dobrze sprawdzą się inne świeże owoce :)

      Usuń