Składniki:
Zakwas:
- 200 g mąki żytniej t. 2000
- ok. 200 ml wody
Chleb:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (zwykłej)
- 3/4 szklanki mielonych płatków owsianych
- 1 szklanka mąki żytniej t. 2000
- 2 i 1/3 szklanki mąki żytniej do wypieku chleba
- płaska łyżka soli
- łyżeczka cukru
- woda (do konsystencji gęstego ciasta)
- zakwas (z przepisu powyżej)
- czarnuszka do posypania
Wykonanie:
Przepis na zakwas:
Dzień 1 (rano): w szklanym naczyniu wymieszać 50 g mąki i 50 g letniej wody. Wymieszać i odstawić na 24h.
Dzień 2: rano rozczyn wymieszać drewnianą łyżką, odstawić na 12h. Po 12h (wieczorem) dodać 50 g mąki żytniej i 50 g wody. Odstawić na 24h.
Dzień 3: wieczorem dodać 50 g mąki i 50 ml wody. Odstawić na 12h.
Dzień 4: rano wymieszać, odstawić na 12h. Wieczorem dodać 50 g mąki i 50 ml wody. Odstawić na 12h.
Dzień 5: rano zakwas jest gotowy.
Chleb:
Wszystkie mąki i zmielone płatki przesiać do miski, dodać sól i cukier, dodać zakwas i dodawać partiami letnią wodę (wody tyle żeby ciasto było gęste- gęściejsze od zwykłego ciasta drożdżowego). Całość wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia na kilka godzin. Później przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać czarnuszką i piec ok. 1h w 150st (z termoobiegiem).
Pozdrawiam,
Maja
Uwielbiam taki domowy chleb, piekłam regularnie. Ale zmarniał mi zakwas i straciłam zapał :)
OdpowiedzUsuńDomowy chleb rzeczywiście jest przepyszny, zwłaszcza chwilę po ostudzeniu :) To było moje pierwsze podejście do chleba ale na pewno nie ostatnie :)
UsuńMam pytanie odnosnie zakwasu... W 3 dniu jest napisane, ze należy dodać mąkę i wodę i odstawic. Czy uprzednio trzeba zamieszać jeszcze ten zakwas?? I ile ciasto powinno rosnąć? Rozumiem, ze naleŻy je też przykryć ściereczką? :) Pozdrawiam, Marta.
OdpowiedzUsuńWedług oryginalnego przepisu mojej babci tam, gdzie nie ma mieszania to się je pomija- ale ja mieszałam za każdym razem po dodaniu mąki i tego się trzymam :) A ciasto rośnie różnie (zależnie od drożdży) ale średnio potrzeba 3-4 godziny i najlepiej przykryć ściereczką.
UsuńOgólnie od dość dawna przymierzam się do tego aby zacząć piec swój własny chleb, Tym bardziej, że często robię wiele potraw z przepisów https://basiazsercem.pl/ więc ogólnie dania mączne są mi dobrze znane. Tylko jeszcze jakoś do tego chleba to nie mogę się niestety zebrać.
OdpowiedzUsuń