Podziel się!

2 sierpnia 2014

Dietetyczny deser a'la panna cotta

Jagody, które dostałam od babci wykorzystałam maksymalnie: część została pochłonięta od razu, część poszła na jagodzianki (przepis tu)  a część na dżemy. Niestety, niewielka ilość, która została mogła posłużyć już tylko na dodatek do sosu :)



Składniki:
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1,5- 2 łyżeczek żelatyny + odrobina gorącej (nie wrzącej) wody
  • stewia do smaku
  • 50g jagód (ja użyłam mrożonych)

Wykonanie:
Żelatynę zalać odrobiną wody (tylko tyle żeby się rozpuściła) i dobrze wymieszać- nie może być grudek. Całość wymieszać z jogurtem i stewią i przelać do szklanki. Pozostawić na całą noc do stężenia. Gdy jogurt już zastygnie, przygotować jagody: zamrożone jagody wsypać do garnka i zagotować.


 
 
Pozdrawiam,

Maja

1 komentarz: