Podziel się!

25 lipca 2014

Dietetyczne jagodzianki

Właśnie siedziałam i zastanawiałam się nad nowym dietetycznym deserem dla Was, gdy zadzwoniła babcia, że ma dla mnie jagody. Więc problem rozwiązał się sam bo dla mnie jagody w domu= jagodzianki :) Polecam wypróbować przepis ale od razu uprzedzam, że smakują znakomicie i znikają zastraszająco szybko :)



Składniki (na 6 sztuk):
  • 95 g żytniej 2000
  • 95 g pszennej (zwykłej)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ksylitolu 
  • 1,5 dkg drożdży 
  • łyżka oleju 
  • mleko 0,5%- ok. 150ml
  • Nałożenie: 6 łyżeczek jagód
 

Wykonanie: 
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać jajko, olej, cukier, słodzik a na końcu rozczyn z drożdży. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. 
Z wyrośniętego ciasta uformować owalny placuszek, na środek nałożyć łyżeczkę jagód, naciąć z dwóch boków i przepleść je ze sobą (należy zachować odstępy, gdyż bułki rosną w trakcie pieczenia). Piec w 150st do momentu zrumienia.

1 sztuka to ok. 150kcal



Smacznego,

Maja

11 komentarzy:

  1. Właśnie robiłam jagodzianki i nie wyszły. Robiłam krok po kroku jak napisałaś i za dużo drożdży. Ciasto jest zbyt luźne i nic się nie da z niego ulepić. Pokombinowalam trochę Ale i tak wyszły mi mocno drożdżowe (lubię drożdże ale to trochę przesada) wcale nie takie ładne jak Twoje. Może coś źle zrobilam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jeśli chodzi o to, że ciasto jest za luźne to widocznie dałaś za dużo mleka. Robiąc ciasto drożdżowe nie musisz się ściśle trzymać proporcji mleka- w zależności od rodzaju mąki czasami daje się mniej, czasami więcej mleka. Najlepiej patrzeć na konsystencję ciasta- powinno być konsystencji bardzo gęstej śmietany. Jeśli wyszło nam za luźne ciasto, ratuję je sypiąc na deseczkę mąkę, na to kładę porcję ciasta, posypuję wierzch ciasta mąką i wtedy formuję bułkę. A jeśli chodzi o ilość drożdży to od lat stosuję się do proporcji podanej w starej książce kucharskiej i ciasto zawsze wychodzi dobre -nie wyczuwam smaku drożdży. Jeśli uważasz, że drożdży jest za dużo, możesz dać ich mniej ale ciasto może wtedy nie urosnąć (tym bardziej, że w przepisie jest mąka żytnia, która powoduje, że ciasto wolniej i trudniej rośnie). Pozdrawiam

      Usuń
  2. Witam. Jeśli chodzi o to, że ciasto jest za luźne to widocznie dałaś za dużo mleka. Robiąc ciasto drożdżowe nie musisz się ściśle trzymać proporcji mleka- w zależności od rodzaju mąki czasami daje się mniej, czasami więcej mleka. Najlepiej patrzeć na konsystencję ciasta- powinno być konsystencji bardzo gęstej śmietany. Jeśli wyszło nam za luźne ciasto, ratuję je sypiąc na deseczkę mąkę, na to kładę porcję ciasta, posypuję wierzch ciasta mąką i wtedy formuję bułkę. A jeśli chodzi o ilość drożdży to od lat stosuję się do proporcji podanej w starej książce kucharskiej i ciasto zawsze wychodzi dobre -nie wyczuwam smaku drożdży. Jeśli uważasz, że drożdży jest za dużo, możesz dać ich mniej ale ciasto może wtedy nie urosnąć (tym bardziej, że w przepisie jest mąka żytnia, która powoduje, że ciasto wolniej i trudniej rośnie). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję tak będę próbować. W każdym razie blog jest super i będę tu często zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) w razie wątpliwości, proszę śmiało pytać :)

      Usuń
  5. Faktycznie ciasto wychodzi zbyt luźne a robione dokładnie według przepisu. Bułeczki właśnie się pieką :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast mąki pszennej może być orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można :) Tylko ciasto mniej wyrośnie bo pszenna ma więcej glutenu :)

      Usuń
  7. A czy mozna zamiast 2 łyżeczek cukru dac 2 ksylitolu? Łącznie 4???

    Marta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier potrzebny jest do rozrostu drożdży i ciasta. Nie robiłam nigdy drożdżowego całkowicie bez cukru ale wydaje mi się, że ciasto nie urośnie. Smaku za wiele to nie zmieni ale ciasto na pewno będzie mniej sprężyste i bardziej zwarte/twarde

      Usuń