Podziel się!

29 lipca 2014

Bomba witaminowa czyli sałatka z granatem i fetą

Na początek małe ogłoszenie: w związku z tym, że dzisiaj wyjeżdżamy na badania naukowe, możemy nie mieć dostępu do internetu i nie odpowiadać na maile i pytania. Wszystko nadrobimy w poniedziałek, gdy już wrócimy :) Żebyście o nas nie zapomnieli przepis na kolejny deser powinien, mimo wszystko, pojawić się w sobotę:)

A wracając do dzisiejszego przepisu: po przygotowaniu deseru zostało mi jeszcze trochę granatu i musiałam go jakoś wykorzystać. Przepis powstał więc całkiem spontanicznie ale muszę przyznać, że to lekko wariackie połączenie smaków jest naprawdę zaskakująco dobre :)



Składniki:
  • 40f sera feta (półtłustego)
  • 20g kukurydzy (bez dodatku cukru)
  • 70g piersi kurczaka
  • 80g mieszanki sałat
  • 100g ogórka
  • 100g pomidora
  • pestki z 1/4 granatu
  • 1 łyżka słonecznika
  • 40g jogurtu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Pierś pokroić i podsmażyć na patelni. Ogórka pokroić w słupki a pomidora w ćwiartki. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Na dużym talerzu układamy sałatę a na to wykładamy fetę, kurczaka, pomidora i ogórka. Na koniec posypać kukurydzą, pestkami granatu i słonecznikiem. Jeśli chcecie, na koniec polać jogurtem.





Pozdrawiam i do zobaczenia w poniedziałek,

Maja

2 komentarze:

  1. Czy tego kurczaka podsmażamy w jakichś przyprawach??? :)

    Marta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam tylko soli i pieprzu (soli z umiarem bo feta jest dość słona)

      Usuń