Podziel się!

24 lipca 2014

Botwinka light

Dzisiaj znowu w temacie wakacyjnych obiadów. Mam w menu potrawy, bez których chyba nie wyobrażam sobie lata: są to m.in. młoda kapusta, młode ziemniaki z koperkiem i jajkiem no i oczywiście botwinka. Czyli coś co każdy zna i lubi. W dodatku większość z tych potraw już sama w sobie jest dość lekka więc przerabianie ich na dietetyczną stronę jest banalnie proste :)


Składniki (na cały garnek):
  • 100g udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 0,5 pietruszki
  • pęczek buraczków
  • 7 ziemniaków
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • świeży koperek, natka pietruszki
  • ok. 3l wody
  • przyprawy, kwasek cytrynowy do smaku  


Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować (bez krojenia). Do wody dodać udko i pokrojone warzywa (oprócz buraczków, koperku i natki), ugotować wywar. Pod koniec dodać pokrojone buraczki (całe, razem z łodygami), przyprawy i kwasek cytrynowy. Chwilę pogotować, zabielić jogurtem. Na koniec posypać posiekanym koperkiem i natką. Na talerz wyłożyć preferowaną ilość ziemniaków i zalać zupą. 




Pozdrawiam, 

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz