Podziel się!

19 lipca 2014

Dietetyczny torcik bezowy z porzeczkami

Wyobraźcie sobie taką sytuację: przychodzą goście i chcecie ich ugościć czymś słodkim ale właśnie jesteście na diecie i nie zamierzacie zjeść nic co jest tradycyjnym tuczącym torcikiem/ciastem bo wiecie, że jak zaczniecie to na 1 kawałku się nie skończy :) W takiej sytuacji macie 2 wyjścia: albo robicie tradycyjne ciasto zawierające xxxxx kalorii, goście jedzą a Wy, popijając gorzką herbatę, myślicie o tym nieziemskim smaku i zapachu wyobrażając sobie jak pyszne musi być. Albo wyjście nr 2: przygotowujecie coś dietetycznego. Pytanie tylko co? Deser z jogurtu naturalnego i owoców może i jest dobry ale Wy chcecie coś bardziej spektakularnego. I właśnie w takiej sytuacji idealny będzie torcik bezowy. To świetny pomysł zwłaszcza w sezonie letnim, gdy dostęp do świeżych, sezonowych owoców jest nieograniczony. U mnie wybór padł na czerwone porzeczki bo uwielbiam połączenie słodkiej bezy z kwaśnymi owocami.
PS. Przepis został przetestowany i zaakceptowany przez dwóch totalnie niedietetycznych facetów więc tym bardziej polecam :)



Składniki (na cały tort- ok. 4 porcje)

  • 4 białka
  • substancja słodząca odpowiadająca odpowiadająca 0,5 szklanki cukru
Krem:
  • 160g serka homogenizowanego odtłuszczonego 
  • stewia do smaku
Wierzch:
  • 160g czerwonej porzeczki


Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać słodzik. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Piec w 100st przez ok. 30 min a następnie wyjąć, oderwać papier do pieczenia, bezę przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze ok. 15 min. Po upieczeniu wystudzić.
Krem: serek zmiksować ze słodzikiem.
Na upieczoną bezę wykładamy krem a następnie całość posypujemy porzeczkami.


1 kawałek torcika (1/4 porcji) to zaledwie 60kcal!

Pozdrawiam, 

Maja

3 komentarze: