Podziel się!

6 lipca 2014

Domowa frużelina wiśniowa light

W końcu zaczęły się wakacje. W związku z tym, że jest to czas, gdy wiele osób odpuszcza sobie dietę (bo jak tu oprzeć się pachnącym gofrom czy zapiekankom?) co tydzień będę dodawała przepis na jakieś małe weekendowe szaleństwo: lody, torciki i inne deserki :)
A dzisiaj przepis na mój ulubiony dodatek do deserów- wiśnie w żelu. Do tych kupnych podchodzę z pewną rezerwą: po pierwsze dosładzane są cukrem a po drugie (co jest gorsze) nie znam ich składu i obawiam się ilości konserwantów i innych wspomagaczy. Dlatego wolę swoją domową wersję, zwłaszcza że z zeszłego lata została mi jeszcze ostatnia porcja mrożonych wiśni :)


Składniki:

  • 250 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
  • stewia do smaku

Wykonanie:
Wiśnie zalać wodą i gotować na małym ogniu. Gdy już się rozmrożą dodać skrobię i gotować do lekkiego zgęstnienia. Na koniec dosłodzić do smaku. 


Pozdrawiam, 

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz