Podziel się!

14 lipca 2014

Chłodnik z buraków na jogurcie greckim- Cold beet soup with greek yoghurt

Dziś proponuję kremową wersję chłodnika z buraków. Świetnie spisuje się w upalne dni. Zupa jest orzeźwiająca, sycąca i zarazem lekkostrawna. Na prawdę pyszna :-)



Składniki na 5 osób:

  • 5 średnich buraków
  • 1 duży pęczek koperku
  • 5 ząbków czosnku (polskiego- fioletowy)
  • 3 opakowania jogurtu greckiego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3- 4 łyżki octu
Przygotowanie:

Buraki umyć i ugotować w wodzie. Po ostudzeniu obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i zmiksować blenderem na gładko (jeśli sprzęt sobie nie radzi można dodać odrobinę przegotowanej wody). Do papki z buraków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól, pieprz, brązowy cukier, ocet. Całość wymieszać z jogurtem greckim. Przed podaniem schłodzić w lodówce.


Smacznego!
Sandra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz