Podziel się!

30 lipca 2014

Puszysty omlet z płatkami owsianymi, borówkami i nektarynką

Przepis na omlet pochodzi od mojego taty. W podstawówce, codziennie przed wyjściem do szkoły, jadłam takiego omleta na zmianę z jajkiem w szklance.
Całą tajemnicą omletu jest bardzo sztywnie ubita piana i delikatne wymieszanie omletu tak aby nie opadł :-)
Porcja zawiera ok 20g białka i  300 kcal



Składniki:

  • 1 całe jajko
  • 1 białko
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 czubate łyżki mąki 
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli do ubijania białka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatki: jogurt naturalny, borówki, nektarynka

Przygotowanie:
Białka jaj ubić na bardzo sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie dodać mąkę, mleko, płatki owsiane, proszek do pieczenia, żółtko jaja. Całość delikatnie wymieszać i całą masę szybko wlać na rozgrzaną patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu. Gotowy omlet polać jogurtem, ozdobić owocami według własnego uznania. 


Smacznego!
Sandra

4 komentarze:

  1. Super przepis, jutro zrobię :) Wygląda pysznie!
    Mogę dodać mąkę pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, można dodać mąkę pełnoziarnistą tylko wtedy omlet nie urośnie tak bardzo jak w przypadku mąki pszennej. Ale będzie bardziej odżywczy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam z pełnoziarnistą i urósł bardzo, był trochę grubszy od tego na zdjęciu. I w dodatku bardzo smakuje ;)

      Usuń
  3. Przepis na omlet super! nie dość, że smaczny to odżywczy, polecam :)

    OdpowiedzUsuń