Całą tajemnicą omletu jest bardzo sztywnie ubita piana i delikatne wymieszanie omletu tak aby nie opadł :-)
Porcja zawiera ok 20g białka i 300 kcal
Składniki:
- 1 całe jajko
- 1 białko
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 czubate łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli do ubijania białka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatki: jogurt naturalny, borówki, nektarynka
Przygotowanie:
Białka jaj ubić na bardzo sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie dodać mąkę, mleko, płatki owsiane, proszek do pieczenia, żółtko jaja. Całość delikatnie wymieszać i całą masę szybko wlać na rozgrzaną patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu. Gotowy omlet polać jogurtem, ozdobić owocami według własnego uznania.
Smacznego!
Sandra
Super przepis, jutro zrobię :) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMogę dodać mąkę pełnoziarnistą?
Oczywiście, można dodać mąkę pełnoziarnistą tylko wtedy omlet nie urośnie tak bardzo jak w przypadku mąki pszennej. Ale będzie bardziej odżywczy :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z pełnoziarnistą i urósł bardzo, był trochę grubszy od tego na zdjęciu. I w dodatku bardzo smakuje ;)
UsuńPrzepis na omlet super! nie dość, że smaczny to odżywczy, polecam :)
OdpowiedzUsuń