Podziel się!

19 października 2014

Domowe mleko migdałowe

Nie wyobrażam sobie mojej diety bez mleka czy produktów mlecznych. Ale są osoby, które nie mogą pić mleka (np. ze względu na alergię na białka mleka czy nietolerancję laktozy) lub po prostu z takich czy innych przyczyn nie chcą go pić. Alternatywą dla nich mogą być różnego rodzaju "mleka" roślinne np. migdałowe, sojowe czy owsiane. Na sklepowych półkach jest ich mnóstwo i dzisiaj nie ma już problemu żeby kupić mleczny napój roślinny. Mimo tego zachęcam do zrobienia takiego mleka samemu- nie jest to ani trudne ani pracochłonne a przynajmniej mamy pewność co do składu i sposobu wyprodukowania takiego mleka :) To moja pierwsza przygoda z domowym mlekiem roślinnym ale na pewno nie ostatnia- przecież do zrobienia jest jeszcze np. mleko sojowe, kokosowe a może nawet i ryżowe? :)


Składniki:

  • 100g migdałów
  • 2 szklanki wody mineralnej + woda do namoczenia migdałów
Wykonanie:
Migdały zalać wrzątkiem i chwilę odczekać (ok. 15min). Po tym czasie z migdałów zdjąć skórkę a obrane migdały ponownie zalać wodą (zwykłą wodą mineralną) trochę ponad poziom migdałów. Odstawić na noc. Rano z migdałów odlać wodę, włożyć je do blendera, dodać 2 szklanki wody mineralnej i dobrze zblendować. Następnie zawartość blendera przecisnąć przez lnianą ściereczkę tak aby oddzielić mleko od migdałowej papki. Gotowe :)

PS. O tym jak wykorzystać powstałą papkę migdałową- wkrótce :)



Pozdrawiam, 

Maja


2 komentarze:

  1. domowe mleko na pewno przepija smakiem te kupne, a nie mogę się już doczekać wykorzystania tej papki migdałowe... zapewne powstaną z niej jakieś zdrowe słodkości? :)

    OdpowiedzUsuń