Składniki (na ok. 12 kuleczek):
- 0,5 papki migdałowej, która została po wyprodukowaniu mleka migdałowego przepis tutaj (jeśli nie macie użyjcie 50g migdałów)
- 2 łyżki naturalnego serka homogenizowanego (ja użyłam odtłuszczonego bo akurat taki miałam)
- 3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
- ksylitol/ stewia/ miód do smaku
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Dla osób, które nie mają gotowej papki migdałowej: migdały zalać wrzątkiem, chwilę odczekać i obrać ze skórki. W blenderze zmielić 50g migdałów (mielimy chwilę- tak żeby powstały rozdrobnione ale nie zmielone na pył migdały).
Papkę/ zmielone migdały mieszamy z serkiem, mlekiem w proszku i substancją słodzącą a następnie z masy robimy małe kulki (będzie łatwiej jeśli lekko zwilżymy dłonie). Gotowe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych i odstawiamy na ok. 30min do lodówki.
Smacznego,
Maja
wiedziałam, że będzie coś pysznego z tą papką migdałową :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)