Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 duża marchew
- ok. 120 g żółtej soczewicy (waga przed ugotowaniem)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, mielona papryka
Wykonanie:
Marchew grubo pokroić i wrzucić do wrzącej wody, ugotować na półtwardo. Do marchewki dodać soczewicę. Wszystko razem gotować do miękkości
(ok. 20 min). Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Gdy soczewica i marchew będą już ugotowane, dodać cebulę i całość zmiksować. Na koniec dodać przecier, sól, pieprz, mieloną paprykę i wymieszać.
Smacznego,
Maja
Super przepis :) Na pewno w tym tygodniu wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZa chwilę zacznę robić pastę, przepis jest ok .
OdpowiedzUsuń