Podziel się!

11 września 2013

Pasta z żółtej soczewicy

Tym razem coś dla osób, które mięsa nie jedzą. Chociaż myślę, że pasta z soczewicy będzie fajną alternatywą również dla miłośników mięsa :)


Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchew
  • ok. 120 g żółtej soczewicy (waga przed ugotowaniem)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, mielona papryka


Wykonanie:
Marchew grubo pokroić i wrzucić do wrzącej wody, ugotować na półtwardo. Do marchewki dodać soczewicę. Wszystko razem gotować do miękkości
(ok. 20 min). Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Gdy soczewica i marchew będą już ugotowane, dodać cebulę i całość zmiksować. Na koniec dodać przecier, sól, pieprz, mieloną paprykę i wymieszać.


Smacznego,

Maja

2 komentarze: