Podziel się!

3 września 2013

Dietetyczny obiad: Razowy makaron ze szpinakiem i parmezanem/ Healthy dinner: whole grain pasta with spinach and parmesan

Kiedyś bardzo nie lubiłam szpinaku ale wystarczyło odrobinę poeksperymentować w kuchni z przyprawami i obecnie makaron ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań :-) Szpinak jest źródłem wielu witamin i mikroelementów (m. in. witaminy C, E, żelaza, kwasu foliowego). Jest też niskokaloryczny- polecany dla osób na diecie redukcyjnej.
Niestety nie każdy może go jeść bezkarnie. A to dlatego, ponieważ zawiera dużo kwasu szczawiowego. Z tego względu nie powinny go spożywać osoby chorujące na kamicę nerkową oraz z dolegliwościami reumatycznymi.

Ja proponuję wersję z razowym makaronem, papryką i parmezanem.



Składniki (dla 1 osoby):

  • 3/4 szklanki makaronu razowego
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 100 g szpinaku (4 łyżki)
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • pieprz
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelnię dodajemy szpinak i dusimy razem z papryką oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem a całość posypujemy startym parmezanem. Smacznego! 

Sandra






6 komentarzy:

  1. Idę zrobic na kolację:) będzie pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie... Zastanawiam się tylko ile taka porcja może mieć kalorii??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podliczyłam i porcja dania ma 380 kcal (wliczając 1 łyżkę oliwy na której dusimy paprykę). W wersji dla mięsożerców dodaję pierś kurczaka- kaloryczność wzrasta o 80-150 kcal w zależności od masy mięsa i jego odróbki. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Na pewno wykorzystam przepis !

      Usuń
  3. To jest wersja ze świeżym szpinakiem, prawda? Myślicie, że nadaje się mrożony? Mam dwie paczki takiegoż w zamrażalce :/
    - Eko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można użyć mrożonego szpinaku :-) Pozdrawiam, Sandra

      Usuń