Niestety nie każdy może go jeść bezkarnie. A to dlatego, ponieważ zawiera dużo kwasu szczawiowego. Z tego względu nie powinny go spożywać osoby chorujące na kamicę nerkową oraz z dolegliwościami reumatycznymi.
Ja proponuję wersję z razowym makaronem, papryką i parmezanem.
Składniki (dla 1 osoby):
- 3/4 szklanki makaronu razowego
- 1/4 papryki czerwonej
- 1 duży ząbek czosnku
- 100 g szpinaku (4 łyżki)
- 1 łyżka tartego parmezanu
- pieprz
- szczypta soli
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelnię dodajemy szpinak i dusimy razem z papryką oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem a całość posypujemy startym parmezanem. Smacznego!
Sandra
Idę zrobic na kolację:) będzie pycha!!!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie... Zastanawiam się tylko ile taka porcja może mieć kalorii??
OdpowiedzUsuńPodliczyłam i porcja dania ma 380 kcal (wliczając 1 łyżkę oliwy na której dusimy paprykę). W wersji dla mięsożerców dodaję pierś kurczaka- kaloryczność wzrasta o 80-150 kcal w zależności od masy mięsa i jego odróbki. Pozdrawiam.
UsuńNa pewno wykorzystam przepis !
UsuńTo jest wersja ze świeżym szpinakiem, prawda? Myślicie, że nadaje się mrożony? Mam dwie paczki takiegoż w zamrażalce :/
OdpowiedzUsuń- Eko
Jak najbardziej można użyć mrożonego szpinaku :-) Pozdrawiam, Sandra
Usuń