Składniki (dla 4 osób):
- 500g pieczarek
- 1 litr wody
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe pietruszki
- 2 ziemniaki duże
- Kilka gałązek natki pietruszki
- 1 mały por
- Kilka gałązek selera
- 1 łyżka jogurtu greckiego do zabielenia zupy
- Przyprawy: pepperoni, pieprz cayenne, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa należy umyć, oczyścić i pokroić. Nastawić wodę w garnku. Cebulę, czosnek i pieczarki dodać na rozgrzaną patelnię i dusić bez dodatku oleju ok 10 min (pieczarki "puszczą" wodę). W czasie gdy woda w garnku zagotuje się- dodać starkowaną marchewkę, pokrojonego pora, ziemniaki i pietruszkę.Gotować do momentu aż ziemniaki delikatnie zmiękną. Następnie dodać pieczarki, cebulę i czosnek z patelni. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem, pepperoni, bazylią, tymiankiem i ziołami prowansalskimi i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Zupę można zabielić gęstym jogurtem greckim ale nie jest to konieczne.
Podawać np. z ciemnym pieczywem lub pełnoziarnistymi grzankami.
Smacznego!
Sandra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz