Ostre przyprawy zawierają kapsaicynę- związek odpowiadający za piekący, ostry smak. Badania naukowe wykazały, że ma ona korzystny wpływ w profilaktyce nowotworów oraz w leczeniu otyłości. Potrawy zawierające pochodne kapsaicyny mają wpływ na przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej. Naukowcy tłumaczą, że spożycie ostro przyprawionej żywności wysyła do mózgu informację, na którą nasz organizm reaguje (w uproszczeniu) wyrzutem adrenaliny i przyspieszeniem akcji serca, co z kolei wywołuje proces spalania kalorii.
Moja papryczka chili, którą zakupiłam kilka dni temu na targach. |
Składniki (na 4 porcje):
Krem z papryki:
- 3 duże czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki bulionu z warzyw
- pieprz cayenne
- szczypta soli morskiej
- papryka ostra czerwona
- oliwa z oliwek, natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z 1 łyżką oliwy z oliwek po czym ją zeszklić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie dodać je do garnka i dusić wraz z cebulą 5 minut. Całość zalać bulionem, dodać natkę pietruszki i dusić do miękkości. Gdy papryka będzie miękka, doprawić do smaku. Blenderem zmiksować zupę.
- 500g brokuła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
- pieprz
- szczypta soli morskiej
W drugim garnku nastawić wodę na brokuły (woda powinna przykrywać brokuły). Gdy woda na brokuły się zagotuje należy dodać do niej podzielonego na kawałki brokuła. Gotować do osiągnięcia gotowości kulinarnej i odcedzić. Do ugotowanych brokułów dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek extra vergine i zmiksować je blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku.
Smacznego!
Sandra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz