Składniki (na 2 porcje):
- 6 ziemniaków
- 0,5 cebuli
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy
- kwaśny jogurt
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Następnie połączyć starte ziemniaki, jajko, cebulę i przyprawy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ziemniaczanej masy formować cienkie placuszki, które zapiekać w 150st (pod koniec zapiekania można zwiększyć temperaturę do 200 żeby placki były bardziej chrupiące). Podawać z kwaśnym jogurtem.
Smacznego,
Maja
A co robimy z oliwą?
OdpowiedzUsuńa ile pieczemy?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńMniam, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń