Podziel się!

13 września 2013

Spaghetti po neapolitańsku

Mam w domu wielkiego fana wszelkiego typu makaronów. Ów fan, niestety, najbardziej preferuje makarony z sosem z paczki. Bo czy da się zrobić sos do makaronu, który będzie smakował lepiej niż ten z paczki a co ważniejsze zrobi się równie szybko? Odpowiedź jest prosta- oczywiście :) Spaghetti z pomidorami z puszki jest błyskawiczne i naprawdę pyszne. A przy tym to spora dawka likopenu, który ma właściwości przeciwnowotworowe.

Ps. Aby posiłek był bardziej zbilansowany najlepiej dodać do niego jakieś źródło białka.


Składniki (porcja na 2 osoby): 

  • 50 g makaronu typu spaghetti (u mnie makaron gryczany)
  • 0,5 puszki pomidorów
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól. pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
  • listki świeżej bazylii do dekoracji

Wykonanie: 
Czosnek i cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Następnie dodać pomidory i gotować aż warzywa się rozpadną. Na koniec wystarczy doprawić i zagotować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (gotujemy tak żeby makaron był al dente) i polać sosem pomidorowym. Całość udekorować świeżą bazylią.



Pozdrawiam, 

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz