Miały być szaszłyki a będzie ryba :)
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że w zbilansowanej diecie ryby powinny znaleźć się obowiązkowo. Oprócz osławionych już kwasów omega 3 zawierają także wit. D, której w naszej strefie klimatycznej bardzo często nam brakuje (zwłaszcza zimą). Dlatego jeżeli chcemy zachować zdrowie ryba powinna gościć na naszych talerzach minimum 2 razy w tygodniu (w tym jedną tych porcji powinna stanowić ryba tłusta).
Dzisiaj polecam Wam wersję ryby z kaszą pomidorowo-paprykową. To mój debiut z kaszą orkiszową ale na pewno będą kolejne przepisy z kaszą w roli głównej :)
Składniki:
- 90 g soli (lub innej ryby)
- 1 pomidor
- 60 g kaszy orkiszowej
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 cebuli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- parę gałązek koperku
- parę gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w
proporcji 1:2 z wodą. Gdy kasza będzie już prawie miękka dodajemy pomidora
obranego ze skórki i pokrojoną paprykę oraz cebulę. Czekamy aż warzywa
zmiękną.
W tym czasie możemy przygotować pesto: koperek i pietruszkę miksujemy z jogurtem i oliwą. Powstałym sosem smarujemy rybę i pakujemy w folię. Przygotowaną
rybę zapiekać w 150st przez ok. 40min.
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz