Podziel się!

2 sierpnia 2013

Sola zapiekana z pietruszkowym pesto w towarzystwie pomidorowej kaszy.

 Miały być szaszłyki a będzie ryba :) 
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że w zbilansowanej diecie ryby powinny znaleźć się obowiązkowo. Oprócz osławionych już kwasów omega 3 zawierają także wit. D, której w naszej strefie klimatycznej bardzo często nam brakuje (zwłaszcza zimą). Dlatego jeżeli chcemy zachować zdrowie ryba powinna gościć na naszych talerzach minimum 2 razy w tygodniu (w tym jedną tych porcji powinna stanowić ryba tłusta). 

Dzisiaj polecam Wam wersję ryby z kaszą pomidorowo-paprykową. To mój debiut z kaszą orkiszową ale na pewno będą kolejne przepisy z kaszą w roli głównej :)




Składniki: 

  • 90 g soli (lub innej ryby)
  • 1 pomidor 
  • 60 g kaszy orkiszowej
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • parę gałązek koperku
  • parę gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie: 
 Kaszę gotujemy w proporcji 1:2 z wodą. Gdy kasza będzie już prawie miękka dodajemy pomidora obranego ze skórki i pokrojoną paprykę oraz cebulę. Czekamy aż warzywa zmiękną.  
W tym czasie możemy przygotować pesto: koperek i pietruszkę miksujemy z jogurtem i oliwą. Powstałym sosem smarujemy rybę i pakujemy w folię. Przygotowaną rybę zapiekać w 150st przez ok. 40min. 


Maja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz