Jako dodatek do sałatki postanowiłam wykorzystać kulinarne "pamiątki" z ostatniej podróży- przyprawy zakupione na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku oraz chleb litewski, który jechał ze mną aż z Wilna.
1 porcja sałatki to ok. 330 kcal (na zdjęciach sałatka ze składnikami x3). Grzanka to dodatkowe 120 kcal.
Składniki (1 porcja):
- 40 g sera typu feta
- 40 g makaronu razowego
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 pomidora
- 1 łyżeczka słonecznika
- 1,5 łyżki kukurydzy z puszki (bez dodatku cukru)
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- odrobina ketchupu i musztardy
- sól, pieprz
Grzanka:
- 1 kromka chleba
- 1 łyżeczka oliwy
- 0,5 łyżeczki przypraw (u mnie suszone pomidory z czosnkiem)
Wykonanie:
Makaron ugotować. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Pomidora, paprykę i fetę pokroić. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać. Polać sosem.
Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.
Grzanki: oliwę wymieszać z przyprawami i posmarować chleb. Zapiekać w ok. 180st do momentu zrumieniania.
Pozdrawiam,
Maja
Ps. Niedługo na blogu przepis na dietetyczne ciasteczka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz