Podziel się!

17 sierpnia 2013

Sałatka z fetą i makaronem

Uwielbiam sałatki z serem feta. Są idealne na letnie obiady czy kolacje. Pamiętajmy jednak, że feta oprócz tego, że zawiera cenny wapń, zawiera także sporą ilość sodu oraz tłuszczu. Dlatego najlepiej wybierać sery o mniejszej zawartości tłuszczu i nie jeść ich za często (dotyczy to zwłaszcza osób z chorobami układu krążenia).
Jako dodatek do sałatki postanowiłam wykorzystać kulinarne "pamiątki" z ostatniej podróży- przyprawy zakupione na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku oraz chleb litewski, który jechał ze mną aż z Wilna.
1 porcja sałatki to ok. 330 kcal (na zdjęciach sałatka ze składnikami x3). Grzanka to dodatkowe 120 kcal.


Składniki (1 porcja): 
  • 40 g sera typu feta
  • 40 g makaronu razowego
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 pomidora
  • 1 łyżeczka słonecznika
  • 1,5 łyżki kukurydzy z puszki (bez dodatku cukru)
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • odrobina ketchupu i musztardy
  • sól, pieprz
Grzanka:
  • 1 kromka chleba
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 0,5 łyżeczki przypraw (u mnie suszone pomidory z czosnkiem)


Wykonanie: 
Makaron ugotować. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Pomidora, paprykę i fetę pokroić. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać. Polać sosem. 
Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku. 
Grzanki: oliwę wymieszać z przyprawami i posmarować chleb. Zapiekać w ok. 180st do momentu zrumieniania. 




Pozdrawiam, 

Maja 

Ps. Niedługo na blogu przepis na dietetyczne ciasteczka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz