Podziel się!

2 sierpnia 2013

Szaszłyk po hawajsku/ Hawaii skewers- barbecue recipe

Szaszłyk z kurczakiem po hawajsku- smaczny i bardzo aromatyczny, idealny na letnie spotkanie przy grillu. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Najlepiej do tych szaszłyków użyć świeżego ananasa. Ten z puszki jest zwykle słodzony syropem glukozowo- fruktozowym stąd jest dużo bardziej słodszy od naturalnego ananasa. Oprócz kurczaka i ananasa (które stanowią bazę) dodajemy warzywa według własnego uznania. Może to być pomidor, ogórek, papryka, cebula.


Składniki:

  • pierś kurczaka
  • świeży ananas
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka
Marynata:
  • oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
  • sok z cytryny lub limonki
  • tymianek
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz ( ja użyłam białego)
Przygotowanie:

Mięso z piesi kurczaka pokrój w kostkę. Wymieszaj we wcześniej przygotowanej marynacie. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 min. Obierz ananasa i pokrój w kostkę wielkości ok 2 cm. pokrój warzywa. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian kurczaka, ananasa, warzywa. Szaszłyki wyłóż na tackę do grillowania i połóż na grillu. Czas grillowania: ok. 20/25 minut.



Smacznego!

Sandra


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz