Sezon owocowy trwa w najlepsze! Dzisiaj przepis na dżem brzoskwiniowo-borówkowy niskosłodzony z brązowym cukrem. Smakuje fantastycznie :-)
Składniki:
- na 1 kg owoców 330 g cukru (proponuję cukier brązowy nierafinowany)
Ja wybrałam Dżemix uniwersalny 3:1 do dżemów niskosłodzonych Delecty
Przygotowanie:
Owoce umyć, oddzielić pestki, pokroić drobno (ja zmiksowałam blenderem pozostawiając małe cząstki owoców). Wsypać do garnka. Wymieszać z Dżemixem (do dżemów niskosłodzonych), zagotować ciągle mieszając. Dodać 330g cukru brązowego i zagotować ponownie.Dodać garstkę borówek amerykańskich. Od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Zdjęć z ognia, mieszać masę do zniknięcia piany. Gorącym dżemem napełnić słoiki i natychmiast zamykać. Słoiki postawić na kilka minut do góry dnem i gotowe!
A wy jakie przetwory robicie w tym roku?
Pozdrawiam, Sandra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz