Podziel się!

28 sierpnia 2013

Dżem brzoskwiniowy z borówkami niskosłodzony z brązowym cukrem/ Peach jam with blueberries and brown sugar

Sezon owocowy trwa w najlepsze! Dzisiaj przepis na dżem brzoskwiniowo-borówkowy niskosłodzony z brązowym cukrem. Smakuje fantastycznie :-)





Składniki:
  • na 1 kg owoców 330 g cukru (proponuję cukier brązowy nierafinowany)
Ja wybrałam Dżemix uniwersalny 3:1 do dżemów niskosłodzonych Delecty

Przygotowanie:

Owoce umyć, oddzielić pestki, pokroić drobno (ja zmiksowałam blenderem pozostawiając małe cząstki owoców). Wsypać do garnka. Wymieszać z Dżemixem (do dżemów niskosłodzonych), zagotować ciągle mieszając. Dodać 330g cukru brązowego i zagotować ponownie.Dodać garstkę borówek amerykańskich. Od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Zdjęć z ognia, mieszać masę do zniknięcia piany. Gorącym dżemem napełnić słoiki i natychmiast zamykać. Słoiki postawić na kilka minut do góry dnem i gotowe!


A wy jakie przetwory robicie w tym roku?


Pozdrawiam, Sandra. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz