Podziel się!

11 sierpnia 2013

Pstrąg tęczowy z talarkami i fasolką

Witam po przerwie :)
Wracam z porcją wrażeń i nowych przepisów. Na początek przepis, w którym znowu przekonuję do ryb :) Przepis szybki i łatwy w wykonaniu a przy tym pyszny. Wybór padł akurat pstrąga tęczowego, ponieważ jest świetnym źródłem wit. D.


Składniki (na 2 porcje): 

  • 1 pstrąg tęczowy
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 10 g oliwy
  • 600 g ziemniaków
  • parę liści świeżej pietruszki i koperku
  • 0,5 cytryny
  • parę plasterków cebuli

Wykonanie: 
Pstrąga umyć i oczyścić. Następnie rybę polać sokiem z cytryny i przyprawić (również wewnątrz). Do środka ryby włożyć pietruszkę, koperek i cebulę a wierzch ryby posmarować oliwą. Zapiekać w 150st. Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie talarki i wymieszać z przyprawami (dodałam paprykę ostrą i łagodną oraz majeranek). Talarki ułożyć na blasze i  zapiekać w 150st. Fasolkę ugotować. Gdy ryba jest upieczona a talarki zarumienione, potrawa jest gotowa. 


Smacznego :)

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz