Wracam z porcją wrażeń i nowych przepisów. Na początek przepis, w którym znowu przekonuję do ryb :) Przepis szybki i łatwy w wykonaniu a przy tym pyszny. Wybór padł akurat pstrąga tęczowego, ponieważ jest świetnym źródłem wit. D.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 pstrąg tęczowy
- 400 g fasolki szparagowej
- 10 g oliwy
- 600 g ziemniaków
- parę liści świeżej pietruszki i koperku
- 0,5 cytryny
- parę plasterków cebuli
Wykonanie:
Pstrąga umyć i oczyścić. Następnie rybę polać sokiem z cytryny i przyprawić (również wewnątrz). Do środka ryby włożyć pietruszkę, koperek i cebulę a wierzch ryby posmarować oliwą. Zapiekać w 150st. Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie talarki i wymieszać z przyprawami (dodałam paprykę ostrą i łagodną oraz majeranek). Talarki ułożyć na blasze i zapiekać w 150st. Fasolkę ugotować. Gdy ryba jest upieczona a talarki zarumienione, potrawa jest gotowa.
Smacznego :)
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz