Podziel się!

31 lipca 2013

Grillowanie

Lato to czas grillowania. Potrawy z grilla są mniej kaloryczne, ponieważ tłuszcz wytapia się podczas pieczenia. Warzywa i mięso pieczemy krótko, dlatego zachowują więcej wartości odżywczych. Przygotowuje się je dosyć szybko, są bardzo smaczne i aromatyczne.
Niestety w grillowanych potrawach obecne są substancje groźne dla zdrowia- węglowodory aromatyczne, nadtlenki lipidowe czy wolne rodniki. Substancje te wprowadzane do organizmu mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów, miażdżycy oraz wielu innych chorób. By tego uniknąć należy pamiętać o kilku zasadach prawidłowego grillowania.

1. Używaj węgla drzewnego lub brykietu.
2. Jako podpałki używaj tylko naturalnych, bezzapachowych substancji. 
3. Nie należy dodawać drzewa iglastego, ponieważ podczas spalania wydziela rakotwórcze substancje.
4. Nie należny grillować na pełnym ogniu. Jak sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia? Wykonaj test: przybliż dłoń nad płomień. Jeśli wytrzymasz 3-4 sekundy to temperatura jest odpowiednia do grillowania. 
5.Nie należy grillować produktów peklowanych ani konserwowanych saletrą. 
6. Mięso przeznaczone na grilla może być wcześniej zamarynowane. Najlepsza jest marynata wykonana samodzielnie: oliwa z oliwek lub olej rzepakowy + sok z cytryny lub limonki + zioła. Udowodniono, że stosowanie przypraw, a zwłaszcza bazylii, mięty, tymianku, oregano, rozmarynu i szałwii znacząco redukuje działanie szkodliwych związków powstających podczas grillowania.
7. Potrawy kładzione na ruszt powinny mieć temperaturę pokojową. Nie wolno grillować produktów zamrożonych. 


A jutro na blogu szaszłyki :-)

Sandra





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz