Podziel się!

30 lipca 2013

Aromatyczna zupa pomidorowa

Idealna na letnie dni- prosta i szybka w przygotowaniu a przy tym wyrazista i pyszna:) Zimą (albo w wersji ekspresowej) można wykorzystać pomidory z puszki ale latem polecam świeże pomidory.



Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów (lub świeże pomidory)
  • kromka chleba żytniego
  • pęczek pietruszki
  • ok. 25g sera mozzarella (ja wybrałam opcję o mniejszej ilości tłuszczu)

Wykonanie:  
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Następnie dodać pomidory z puszki (jeśli używacie świeżych pomidorów należy je obrać ze skórki i rozdrobnić), dodać ulubione przyprawy (ja użyłam m.in. bazylii) i chwilę pogotować na małym ogniu. Jeśli zupa staje się za gęsta można dodać trochę wody. Teraz pora na grzanki z chleba: chleb kropimy łyżką oliwy, posypujemy mieszanką ostrej i łagodnej papryki (lub innymi przyprawami), kroimy w kostkę i pieczemy do chrupkości w piekarniku (ok. 5 min). Zupa jest już właściwie gotowa- wystarczy przelać ją do miseczki, dodać pokrojoną mozzarellę i posypać grzankami oraz posiekaną pietruszką.
Uwaga: po dodaniu natki pietruszki zupy już nie gotujemy aby nie zniszczyć zawartej w niej wit. C. 

Życzę smacznego :)

Maja





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz