Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów (lub świeże pomidory)
- kromka chleba żytniego
- pęczek pietruszki
- ok. 25g sera mozzarella (ja wybrałam opcję o mniejszej ilości tłuszczu)
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Następnie dodać pomidory z puszki (jeśli używacie świeżych pomidorów należy je obrać ze skórki i rozdrobnić), dodać ulubione przyprawy (ja użyłam m.in. bazylii) i chwilę pogotować na małym ogniu. Jeśli zupa staje się za gęsta można dodać trochę wody. Teraz pora na grzanki z chleba: chleb kropimy łyżką oliwy, posypujemy mieszanką ostrej i łagodnej papryki (lub innymi przyprawami), kroimy w kostkę i pieczemy do chrupkości w piekarniku (ok. 5 min). Zupa jest już właściwie gotowa- wystarczy przelać ją do miseczki, dodać pokrojoną mozzarellę i posypać grzankami oraz posiekaną pietruszką.
Uwaga: po dodaniu natki pietruszki zupy już nie gotujemy aby nie zniszczyć zawartej w niej wit. C.
Uwaga: po dodaniu natki pietruszki zupy już nie gotujemy aby nie zniszczyć zawartej w niej wit. C.
Życzę smacznego :)
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz