Podziel się!

12 lipca 2014

Dietetyczne gofry

Nadszedł weekend więc pojawia się pierwszy przepis z obiecanej letniej serii deserów :) Długo zastanawiałam się co przygotować na pierwszy post. Ale już po pierwszej w tym sezonie wycieczce nad morze wiedziałam, że muszę zrobić gofry. Przechodząc nadmorskimi uliczkami ich zapach kusi z daleka. Jednak ich wartość odżywcza już nie bardzo :(   1 gofr z bitą śmietaną i owocami (bo to moja ulubiona opcja) to aż 300kcal. Poza tym pomijając już kalorie to gotowe mieszanki w proszku, których używa się do przygotowania gofrów nie zachęcają mnie do jedzenia. Dlatego moja wersja zdecydowania bardzo przypada mi do gustu :) Gofry możecie podać z czym chcecie- z serkiem homogenizowanym, owocami, domowymi wiśniami w żelu (przepis tu) lub zjeść bez niczego. Polecam wypróbować :)



Składniki (na 2 gofry):

  • 100g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zmielonych otrębów owsianych
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • substancja słodząca odpowiadająca 5g cukru

Wykonanie:
Jajko rozbić, oddzielić białko od żółtka. Żółtka zmiksować z twarogiem a białka ubić na sztywną pianę. Następnie do żółtek dodać otręby, proszek, mleko i substancję słodzącą i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie wmieszać białka. Masę wykładać na dobrze rozgrzaną gofrownicę (należy ją bardzo dobrze rozgrzać- wtedy gofry powinny wyjść nawet jeśli nie natłuścimy gofrownicy. Jeśli jednak będzie problem to gofrownicę należy delikatnie posmarować olejem). Gotowe gofry podać z ulubionymi dodatkami- u mnie odrobina serka homogenizowanego odtłuszczonego i borówki. 


Podana porcja (2 gofry) to 245kcal, 31g białka i 7g tłuszczu. 
Z dodatkiem serka homogenizowanego (2 gofry): 313kcal, 44g białka i 7g tłuszczu. 


Życzę udanego i słonecznego weekendu,

Maja

6 komentarzy:

  1. piękne są ! gratuluję pomysłu, uwielbiam ser, a dodatkowo gofry wyglądają jak kupne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecamy wypróbować- zrobienie jest banalnie proste a gofry zaspokoją nawet osoby niedietujące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co rozumiemy jako substancje słodzącą? :) Może to być np. miód lub syrop klonowy? Czy raczej stewia, słodzik lub ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to być zarówno miód jak i słodzik. Ja użyłam ksylitolu :)

      Usuń
  4. Czy gofry są chrupiące? :) Ciekawy przepis, ale szaleję za chrupkościami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby były chrupiące trzeba by było dodać trochę masła i zamiast otrębów np. mąkę owsianą albo graham :)

      Usuń