PS. Jutro przepis na kebaba z wykorzystaniem tychże chlebków :)
Składniki (na 2 duże/3 małe sztuki*):
- 100 g mąki żytniej t.2000
- 50 g mąki pszennej
- 0,75 dkg drożdży
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ok 0,5 szklanki letniej wody (ilość wody trzeba modyfikować i dodawać stopniowo - ciasto konsystencją ma przypominać gęstą śmietanę)
*z podanej porcji wyszły mi 3 chlebki o wielkości pokazanej na zdjęciu ale 1 chlebek nie dał się przekroić więc lepiej zrobić 2 większe sztuki lub 3 mniejsze
Wykonanie:
Mąki przesiać, dodać rozpuszczone w letniej wodzie drożdże, sól i olej. Ciasto wyrobić (ja użyłam miksera), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od ilości chlebków), każdą wyłożyć na papier do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią (najlepiej zmoczyć ją lekko wodą). Piec ok. 25 minut
Pozdrawiam,
Maja
Pozdrawiam,
Maja
Nono... Fantastich fujaren. nie wiem od kiedy wegle sa dietetyczne tudziez fantastyczne (szczegolnie te zle), ale to szczegol. nie trzeba byc dietetykiem, zeby wiedziec, iz gdyz poniewaz w trakcie diety stosuje sie mazeine lub otreby, ktore posiadaja blonnik ale to trza widocznie myslec tylko po farszafskijemu na genewsko-ursyniastych operzanych propagandzianych sympozjach. maka to ludzki spulchniator 2000 i czesc czapka;]
OdpowiedzUsuńFantastisch-terapeuten. Ego urosło?
UsuńNa pewno mu urosło tu i tam :) A mi wyszły te chlebki fantastycznie :) Dziękuję i pozdrawiam!
Usuń