Podziel się!

7 maja 2014

Zupa krem ze szparagów z pieczonym pstrągiem łososiowym

Witam po majówce :) Mam nadzieję, że lubicie szparagi? :) Jeśli tak to proponuję zupę krem z dodatkiem pieczonego pstrąga. Oczywiście dodatek pstrąga jest opcjonalny ale naprawdę polecam wypróbowanie wersji z rybą- smak i kolor są obłędne :)



Składniki: 
  • pęczek zielonych szparagów 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy + 0,5 łyżki do pstraga
  • 1 filet pstrąga łososiowego 
  • 0,5 cytryny 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego 



Wykonanie: 
Pstrąga skropić oliwą (0,5 łyżeczki) i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem a następnie zawinąć w folię i upiec w 150st. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Szparagi umyć i pokroić na 3 części: główki, zdrewniałą końcówkę i resztę. Zdrewniałe końcówki wyrzucić, główki odłożyć a pozostałą część zalać bulionem i gotować aż będą półmiękkie. Wtedy dodać zeszkloną cebulę i czosnek oraz główki szparagów. Całość gotować do całkowitego zmięknięcia warzyw. Na koniec zmiksować i doprawić do smaku. Podawać z kawałkami pieczonego łososia i jogurtem naturalnym.


Pozdrawiam, 

Maja

1 komentarz:

  1. Oj ja uwielbiam szparagi! Ale jeszcze nigdy nie robiłam z nich zupy. Jeżeli smakuje tak jak wygląda, to jest fantastyczna. Zastąpiłabym pstrąga łososiem, żeby zrobić z tej zupy jeszcze bardziej konkretny posiłek, idealny na obiad.
    Pozdrawiam i zapraszam,
    www.kreatywny-makaron.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń