Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy + 0,5 łyżki do pstraga
- 1 filet pstrąga łososiowego
- 0,5 cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
Pstrąga skropić oliwą (0,5 łyżeczki) i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem a następnie zawinąć w folię i upiec w 150st. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Szparagi umyć i pokroić na 3 części: główki, zdrewniałą końcówkę i resztę. Zdrewniałe końcówki wyrzucić, główki odłożyć a pozostałą część zalać bulionem i gotować aż będą półmiękkie. Wtedy dodać zeszkloną cebulę i czosnek oraz główki szparagów. Całość gotować do całkowitego zmięknięcia warzyw. Na koniec zmiksować i doprawić do smaku. Podawać z kawałkami pieczonego łososia i jogurtem naturalnym.
Pozdrawiam,
Maja
Oj ja uwielbiam szparagi! Ale jeszcze nigdy nie robiłam z nich zupy. Jeżeli smakuje tak jak wygląda, to jest fantastyczna. Zastąpiłabym pstrąga łososiem, żeby zrobić z tej zupy jeszcze bardziej konkretny posiłek, idealny na obiad.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam,
www.kreatywny-makaron.blogspot.com