Podziel się!

18 maja 2014

Duszony królik z czerwonym winem i kolendrą | Rabbit stewed in red wine with coriander

Po raz pierwszy przyrządzałam królika, którego dostałam od babci mojego chłopaka. Na szczęście był już przygotowany i podzielony na części co bardzo ułatwiło mi zadanie :-) Mięso z królika jest bardzo delikatne, smaczne, łatwostrawne i dlatego też polecamy je w diecie dla alergików.



Składniki:

  • porcjowana tusza królik 
  • szalotka 250g
  • marchew 3 duże sztuki
  • seler 1/2 sztuki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • sól morska
  • pieprz
  • majeranek
  • czerwone wino (80-100ml)
  • świeża kolendra

Marynata do królika: 
  • sól morska
  • czosnek 4 ząbki
  • majeranek
  • liść laurowy
  • pieprz czarny ziarnisty

Puree ziemniaczane:
  • ziemniaki
  • gałka muszkatołowa
  • jogurt naturalny 1,5 łyżki
  • mleko 2% 2 łyżki


Przygotowanie:

Dzień wcześniej, do dużej miski włożyć królika, zalać zimną wodą i dodać sól, rozgnieciony czosnek, majeranek, kilka liści laurowych i kilka ziaren pieprzu. Dobrze wymieszać, zakryć folią i wstawić do lodówki na 6-10 godzin. Można wstawić na noc, żeby dobrze przeszedł smakiem.

Marchew kroimy w plastry 1-1,5 cm grubości. Szalotkę kroimy na 4 części. Czosnek rozgniatamy (nie siekamy). Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (2 łyżki) i obsmażamy królika 2 min z jednej i 2 min z drugiej strony.

Do dużego garnka dodajemy naszego królika, szalotkę, marchew, czosnek, seler, majeranek, rozmaryn (ok 1 łyżki na każdą przyprawę) Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą (ok 1-1,5 szklanki). Królik nie powinien być całkowicie zalany wodą. Dusimy ok 1-1,5 godziny w zależności od tego czy królik był młody, czy trochę starszy. Na 15-20 min przed końcem gotowania doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy czerwone wino. Należy uchylić pokrywkę aby alkohol mógł odparować. 

Królika podajemy z puree ziemniaczanym i duszonymi warzywami. Można ozdobić świeżą kolendrą.


Smacznego! 

Sandra


1 komentarz: