Składniki:
- porcjowana tusza królik
- szalotka 250g
- marchew 3 duże sztuki
- seler 1/2 sztuki
- 3 duże ząbki czosnku
- rozmaryn
- sól morska
- pieprz
- majeranek
- czerwone wino (80-100ml)
- świeża kolendra
Marynata do królika:
- sól morska
- czosnek 4 ząbki
- majeranek
- liść laurowy
- pieprz czarny ziarnisty
Puree ziemniaczane:
- ziemniaki
- gałka muszkatołowa
- jogurt naturalny 1,5 łyżki
- mleko 2% 2 łyżki
Przygotowanie:
Dzień wcześniej, do dużej miski włożyć królika, zalać zimną wodą i dodać sól, rozgnieciony czosnek, majeranek, kilka liści laurowych i kilka ziaren pieprzu. Dobrze wymieszać, zakryć folią i wstawić do lodówki na 6-10 godzin. Można wstawić na noc, żeby dobrze przeszedł smakiem.
Marchew kroimy w plastry 1-1,5 cm grubości. Szalotkę kroimy na 4 części. Czosnek rozgniatamy (nie siekamy). Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (2 łyżki) i obsmażamy królika 2 min z jednej i 2 min z drugiej strony.
Do dużego garnka dodajemy naszego królika, szalotkę, marchew, czosnek, seler, majeranek, rozmaryn (ok 1 łyżki na każdą przyprawę) Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą (ok 1-1,5 szklanki). Królik nie powinien być całkowicie zalany wodą. Dusimy ok 1-1,5 godziny w zależności od tego czy królik był młody, czy trochę starszy. Na 15-20 min przed końcem gotowania doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy czerwone wino. Należy uchylić pokrywkę aby alkohol mógł odparować.
Królika podajemy z puree ziemniaczanym i duszonymi warzywami. Można ozdobić świeżą kolendrą.
Smacznego!
Sandra
Mniam Mniam!!!
OdpowiedzUsuń