Podziel się!

26 kwietnia 2014

Lekka sałatka z gruszką/ Light salad with pear

Bardzo lubię połączenia warzyw z owocami. Dzisiaj przedstawiam Wam sałatkę inspirowaną przepisem jednego z moich ulubionych kucharzy- Karola Okrasy. Sałatka jest lekkostrawna i na prawdę pyszna. Nadaje się do pracy, na uczelnię a w połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem- na kolację.
Ciekawostka: sałatka pokrywa 85% dziennego zapotrzebowania na witaminę E oraz jest źródłem magnezu.

1 porcja zawiera: 
350 kcal
100 mg Magnezu
8,5 mg witaminy E



Składniki:

  • 6-8 liści sałaty karbowanej
  • 2 plastry surowej polędwicy 
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1/4 świeżego ogórka
  • pół twardej gruszki
  • 2 łyżeczki nasion słoneczniku
Sos: 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka wody, 
  • 1 łyżeczka soku z limonki, 
  • odrobina pieprzu
Przygotowanie:
Sałatę należy porwać na kawałki. Pomidorki kroimy na pół, ogórka w półplasterki, gruszkę w plasterki, szynkę w kostkę. Sos- wszystkie składniki łączymy i mieszamy. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę.Dla ozdoby- paski z surowej marchewki





Smacznego!
Sandra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz