Podziel się!

10 kwietnia 2014

Chili con carne

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Zwykle przygotowuje się je z mielonej wołowiny, pomidorów, cebuli, papryki chili, fasoli  a często także kukurydzy. Ja przygotowałam wersję z mięsa mieszanego, z kukurydzą i papryką ale przepis można modyfikować i dopasować do swoich upodobań :)



Składniki (ok. 5 porcji):
  • 2 cebule
  • 0,5 puszki fasoli (bez dodatku cukru)
  • 0,5 puszki kukurydzy (bez dodatku cukru)
  • 120 g wołowiny
  • 120 g  piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: mielona ostra papryka, oregano, przyprawa do kuchni meksykańskiej
  • + ewentualnie trochę wody do podlania 

Wykonanie:
Mięso z piersi i wołowinę zmielić. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić a następnie dodać mielone mięso i pokrojoną paprykę i podduszać do miękkości. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać pomidory z puszki, doprawić i chwilę pogotować (można dolać trochę wody jeśli jest taka potrzeba). Pod koniec dodać kukurydzę i fasolę i zagotować.


Pozdrawiam,

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz