Święta zbliżają się wielkimi krokami... Specjalnie dla osób, które nie chcą lub z jakiś powodów nie mogą zjeść tradycyjnych ciast, dzisiaj przepis na odchudzoną babkę wielkanocną. 100g babki to 230kcal, niecałe 4g tłuszczu oraz 40,7g węglowodanów. Porównując: tradycyjna babka drożdżowa to 300kcal i aż 12g tłuszczu.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
(zwykłej)
1 szklanka mąki żytniej t. 725
5 dkg drożdży
3 jajka
Ok. 1 szklanka mleka 0,5%
0,5 szklanki cukru
Stewia lub inny słodzik w ilości
odpowiadającej 0,5 szkl cukru
Szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Aromat rumowy
40g rodzynek
Wykonanie: Rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić aż napęcznieją.
Mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Zrobić rozczyn z drożdży: do
drożdży dodać łyżkę mleka, 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać i pozostawić do
wyrośnięcia. Po tym czasie do mąki dodać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać
utarte jajka z cukrem i słodzikiem, dodać wyrośnięty rozczyn. Na końcu dodać
olej. Całość wyrabiać- jeżeli ciasto będzie za gęste- dolać odrobinę mleka (ma
mieć konsystencję gęstej śmietany).
Rodzynki odcedzić, skropić aromatem rumowym i dodać do ciasta- całość
jeszcze raz wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przełożyć do
formy do babki (wyłożonej folią aluminiową). Piec w temp. 150st C (z
termoobiegiem) ok. 30-40min.
Smacznego,
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz