Podziel się!

18 kwietnia 2014

Dietetyczna wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami

      Święta zbliżają się wielkimi krokami... Specjalnie dla osób, które nie chcą lub z jakiś powodów nie mogą zjeść tradycyjnych ciast, dzisiaj przepis na odchudzoną babkę wielkanocną. 100g babki to 230kcal, niecałe 4g tłuszczu oraz 40,7g węglowodanów. Porównując: tradycyjna babka drożdżowa to 300kcal i aż 12g tłuszczu. 



Składniki: 
2 szklanki mąki pszennej (zwykłej)
1 szklanka mąki żytniej t. 725
5 dkg drożdży
3 jajka
Ok. 1 szklanka mleka 0,5%
0,5 szklanki cukru
Stewia lub inny słodzik w ilości odpowiadającej 0,5 szkl cukru
Szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Aromat rumowy
40g rodzynek 

Wykonanie: Rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić aż napęcznieją. Mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Zrobić rozczyn z drożdży: do drożdży dodać łyżkę mleka, 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie do mąki dodać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać utarte jajka z cukrem i słodzikiem, dodać wyrośnięty rozczyn. Na końcu dodać olej. Całość wyrabiać- jeżeli ciasto będzie za gęste- dolać odrobinę mleka (ma mieć konsystencję gęstej śmietany).  Rodzynki odcedzić, skropić aromatem rumowym i dodać do ciasta- całość jeszcze raz wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przełożyć do formy do babki (wyłożonej folią aluminiową). Piec w temp. 150st C (z termoobiegiem) ok. 30-40min.


Smacznego, 

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz