Wywar z warzyw:
- 1 litr wody
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 2 ziemniaki (ok 180g)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kilka ziaren pieprzu
Składniki:
- 700g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 2 małe papryczki chili (1 papryczka długości 4-5cm)
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- pół łyżeczki soli morskiej
- pół łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz cayenne
- kilka pestek z dyni
- 1 łyżka jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Warzywa do wywaru umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek rozgnieść i dodać do wywaru. Gotować ok 12-15 minut. Następnie dodać obraną i pokrojoną dynię, świeżo starty imbir, posiekaną papryczkę chili. Gotować do momentu aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania doprawić do smaku curry, solą morską, pieprzem cayenne i posiekaną natką pietruszki. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Zupa powinna być gęsta. Jeśli tak się nie stanie warto dodać grzankę z pieczywa tostowego pełnoziarnistego.
Smacznego!
Sandra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz