Podziel się!

27 listopada 2013

Pikantna zupa krem z dyni/ Spicy pumpkin cream soup

Dynia to jeden ze smaków jesieni. Można przyrządzać różne wersje zupy krem. W dni, które niestety są coraz bardziej zimne proponuję wersję dietetycznie "na ostro". Gwarantuję, że was rozgrzeje! :-)





Wywar z warzyw:

  • 1 litr wody
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 ziemniaki (ok 180g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kilka ziaren pieprzu


Składniki:
  • 700g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 małe papryczki chili (1 papryczka długości 4-5cm)
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • pieprz cayenne

 Do ozdoby:
  • kilka pestek z dyni
  • 1 łyżka jogurtu greckiego 

Przygotowanie:
Warzywa do wywaru umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek rozgnieść i dodać do wywaru. Gotować ok 12-15 minut. Następnie dodać obraną i pokrojoną dynię, świeżo starty imbir, posiekaną papryczkę chili. Gotować do momentu aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania doprawić do smaku curry, solą morską, pieprzem cayenne i posiekaną natką pietruszki. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Zupa powinna być gęsta. Jeśli tak się nie stanie warto dodać grzankę z pieczywa tostowego pełnoziarnistego. 

Smacznego! 
Sandra


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz