Podziel się!

6 listopada 2013

Drożdżówki z serem

Dzisiaj przepis na coś słodkiego :) Miałam ochotę na drożdżówki więc po prostu zmieniłam nieco przepis na ciasto drożdżowe z Kuchni Polskiej, dodałam swoje ulubione nadzienie i po ok. 1,5h miałam już gotowe bułeczki. Nic prostszego :)


Składniki (na 22 bułeczki):
Ciasto:
  • 350 g mąki żytniej t. 2000
  • 350 g mąki pszennej
  • 5 dkg drożdży
  • ok. 400 ml letniego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki słodzika (lub innej substancji słodzącej)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
Nałożenie:
  • kostka chudego twarogu
  • 2 garści rodzynek
  • 3 łyżki mleka
  • 1/4 łyżki słodziku (lub innej substancji słodzącej) 
Wykonanie: 
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu. Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać jajka, olej, cukier, słodzik a na końcu rozczyn z drożdży. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. 
Nałożenie: Twaróg wymieszać z mlekiem, słodzikiem i rodzynkami.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki (należy zachować odstępy, gdyż bułki rosną w trakcie pieczenia). W każdej bułce zrobić wgłębienie, w które nałożyć twaróg. Piec w 150st do momentu zrumienia.

Smacznego,
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz