Składniki (na 22 bułeczki):
Ciasto:
- 350 g mąki żytniej t. 2000
- 350 g mąki pszennej
- 5 dkg drożdży
- ok. 400 ml letniego mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki słodzika (lub innej substancji słodzącej)
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Nałożenie:
- kostka chudego twarogu
- 2 garści rodzynek
- 3 łyżki mleka
- 1/4 łyżki słodziku (lub innej substancji słodzącej)
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu. Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać jajka, olej, cukier, słodzik a na końcu rozczyn z drożdży. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu. Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać jajka, olej, cukier, słodzik a na końcu rozczyn z drożdży. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz