Dzisiaj post sponsorowany a właściwie dedykowany mojej mamie, która ma dzisiaj urodziny :) Dlatego razem z gorącymi życzenia dołączam przepis na torcik bezowy z kokosowym kremem. Połączenie chrupkiej bezy i kokosowego kremu to coś co uwielbiam. Polecam nie tylko solenizantom :)
Składniki:
Blaty bezowe
- 4 białka
- substancja słodząca odpowiadająca 3/4 szklanki cukru (ja użyłam ksylitolu)
- 250g serka homogenizowanego 0% tłuszczu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 3 garści wiórków kokosowych
- substancja słodząca do smaku
- odrobina kakao do posypania (ale naturalnego, nie błyskawicznego- dosładzanego)
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać słodzik i wymieszać. Białka podzielić na pół i wyłożyć na papier do pieczenia (uformować 2 krążki). Gotowe krążki suszyć w ok 100st C do momentu aż będą upieczone/wysuszone.
Serek zmiksować z jogurtem, wiórkami i słodzikiem.
Gotowe blaty przełożyć kremem i posypać kakao.
Smacznego,
Maja
Zapraszam do udziału w konkursie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
OdpowiedzUsuń;))