Podziel się!

22 listopada 2013

Kokosowy tort bezowy w wersji light

Dzisiaj post sponsorowany a właściwie dedykowany mojej mamie, która ma dzisiaj urodziny :) Dlatego razem z gorącymi życzenia dołączam przepis na torcik bezowy z kokosowym kremem. Połączenie chrupkiej bezy i kokosowego kremu to coś co uwielbiam. Polecam nie tylko solenizantom :)


Składniki:
Blaty bezowe
  • 4 białka
  • substancja słodząca odpowiadająca 3/4 szklanki cukru (ja użyłam ksylitolu)
Masa:
  • 250g serka homogenizowanego 0% tłuszczu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 garści wiórków kokosowych
  • substancja słodząca do smaku
  • odrobina kakao do posypania (ale naturalnego, nie błyskawicznego- dosładzanego) 



Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać słodzik i wymieszać. Białka podzielić na pół i wyłożyć na papier do pieczenia (uformować 2 krążki). Gotowe krążki suszyć w ok 100st C do momentu aż będą upieczone/wysuszone.
Serek zmiksować z jogurtem, wiórkami i słodzikiem. 
Gotowe blaty przełożyć kremem i posypać kakao. 



Smacznego,
Maja

1 komentarz:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
    ;))

    OdpowiedzUsuń