Kilka ciekawostek odnośnie gotowania soczewicy.
- Idealne proporcje do gotowania soczewicy: 2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy
- Soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać czy jest miękka
- Najlepiej jest posolić soczewicę pod koniec gotowania. Sól sprawia, że soczewica twardnieje
- Pomidory, wino także najlepiej dodać pod koniec gotowania, ponieważ produkty zawierające kwasy wydłużają czas gotowania soczewicy
- Z 1 szklanki suchej soczewicy po ugotowaniu otrzymamy 2-2,5 szklanki ziaren
1 szklanka czerwonej soczewicy waży ok 180g. W tym:
- 589 kcal stanowi energia
- 45,7 g stanowią białka
- 5,4 g stanowi tłuszcz
- 87,5 g stanowią węglowodany
- 16 g stanowi błonnik
Źródło: www.ilewazy.pl |
PRZEPIS NA ZUPĘ Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Składniki:
- 1 litr bulionu z warzyw ( mój bulion powstał z marchwi, korzenia pietruszki, pora, czosnku, cebuli)
- 200g czerwonej soczewicy
- 4 pomidory średniej wielkości
- słodka papryka
- ostra papryka
- pieprz
- sól morska
- pepperoni
Do ozdoby 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa do bulionu umyć, oczyścić, posiekać i dodać do gorącej wody. Cebulę udusić na oliwie. Lekko zarumienioną dodać do wywaru. Gotować ok 15 minut. W tym czasie należy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i posiekać w drobną kostkę. Następnie należy dodać czerwoną soczewicę (moja gotowała się przez 10 minut) i pomidory. Doprawić do smaku i gotowe!
Smacznego!
Sandra
Bardzo lubię soczewicę i wszelkie wariacje na jej temat. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupy :) Ja do soczewicy dodaję zwykle curry i duużo majeranku :) Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńKurcze, nigdy nie jadłam soczewicy :) Robię właśnie zakupy i teraz nie wiem jaka będzie najlepsza: czarna, czerwona, zielona a może brązowa? Kupuję tu http://freedelikatesy.pl/makaron_razowy_spaghetti_orkisz_bio_500g_alce_nero__.html ale przyznam, że do teraz myślałam, że soczewica to soczewica, a tu jakieś gatunki? :) Pozdrawiam, Bogusia
OdpowiedzUsuńWedług wartości odżywczych, które podaje producent najbardziej kaloryczna jest soczewica czarna i zielona. Jeśli chodzi o zawartość błonnika to największą ilość zawiera soczewica brązowa, a najmniejszą zielona i czerwona. Jeśli więc doskwierają nam wzdęcia- wybierzmy soczewicę czerwoną lub zieloną. Natomiast jeśli występują zaparcia- wybierzmy soczewicę brązową (nieoczyszczoną z łupin). Czarną i brązową soczewicę będziemy gotować odrobinę dłużej niż czerwoną. Już wkrótce przepis na pastę z zielonej soczewicy! Zapraszamy do odwiedzania naszego bloga :-)
OdpowiedzUsuńPepperoni w składnikach? Serio?
OdpowiedzUsuńA dlaczego nie? ;) chodzi o papryczkę, która nadaje ostrości ;)
Usuń