Podziel się!

11 listopada 2013

Wegetariańska zupa z czerwonej soczewicy/ Red lentil vegetarian soup

Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. To dobry materiał na zupy, gulasze, sałatki, pasty i pasztety. Szczególnie uwielbiana przez wegetarian. Z powodzeniem może zastąpić mięso.

Kilka ciekawostek odnośnie gotowania soczewicy.

  • Idealne proporcje do gotowania soczewicy: 2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy
  • Soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać czy jest miękka
  • Najlepiej jest posolić soczewicę pod koniec gotowania. Sól sprawia, że soczewica twardnieje
  • Pomidory, wino także najlepiej dodać pod koniec gotowania, ponieważ produkty zawierające kwasy wydłużają czas gotowania soczewicy
  • Z 1 szklanki suchej soczewicy po ugotowaniu otrzymamy 2-2,5 szklanki ziaren

1 szklanka czerwonej soczewicy waży ok 180g. W tym:

  • 589 kcal stanowi energia
  • 45,7 g stanowią białka
  •  5,4 g stanowi tłuszcz
  • 87,5 g stanowią węglowodany
  • 16 g stanowi błonnik
Źródło: www.ilewazy.pl


PRZEPIS NA ZUPĘ Z CZERWONEJ SOCZEWICY



Składniki:

  • 1 litr bulionu z warzyw ( mój bulion powstał z marchwi, korzenia pietruszki, pora, czosnku, cebuli)
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 4 pomidory średniej wielkości
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • pieprz
  • sól morska
  • pepperoni
Do ozdoby 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:
Warzywa do bulionu umyć, oczyścić, posiekać i dodać do gorącej wody. Cebulę udusić na oliwie. Lekko zarumienioną dodać do wywaru. Gotować ok 15 minut. W tym czasie należy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i posiekać w drobną kostkę. Następnie należy dodać czerwoną soczewicę (moja gotowała się przez 10 minut) i pomidory. Doprawić do smaku i gotowe!

Smacznego!
Sandra


6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię soczewicę i wszelkie wariacje na jej temat. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie zupy :) Ja do soczewicy dodaję zwykle curry i duużo majeranku :) Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, nigdy nie jadłam soczewicy :) Robię właśnie zakupy i teraz nie wiem jaka będzie najlepsza: czarna, czerwona, zielona a może brązowa? Kupuję tu http://freedelikatesy.pl/makaron_razowy_spaghetti_orkisz_bio_500g_alce_nero__.html ale przyznam, że do teraz myślałam, że soczewica to soczewica, a tu jakieś gatunki? :) Pozdrawiam, Bogusia

    OdpowiedzUsuń
  4. Według wartości odżywczych, które podaje producent najbardziej kaloryczna jest soczewica czarna i zielona. Jeśli chodzi o zawartość błonnika to największą ilość zawiera soczewica brązowa, a najmniejszą zielona i czerwona. Jeśli więc doskwierają nam wzdęcia- wybierzmy soczewicę czerwoną lub zieloną. Natomiast jeśli występują zaparcia- wybierzmy soczewicę brązową (nieoczyszczoną z łupin). Czarną i brązową soczewicę będziemy gotować odrobinę dłużej niż czerwoną. Już wkrótce przepis na pastę z zielonej soczewicy! Zapraszamy do odwiedzania naszego bloga :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pepperoni w składnikach? Serio?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego nie? ;) chodzi o papryczkę, która nadaje ostrości ;)

      Usuń