Podziel się!

9 listopada 2013

Razowe paszteciki z pieczarkami

Kolejny przepis, który powstał po przerobieniu starego przepisu z Kuchni Polskiej. I kolejny, który nie zawiódł moich oczekiwań. Nawet tata, który dania z etykietką "dietetyczne" omija szerokim łukiem, przyznał, że są bardzo dobre :)

Składniki (na 14 sztuk):
Ciasto:
  • 200 g mąki żytniej t.2000
  • 100 g mąki pszennej
  • 1,5 dkg drożdży
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2/3 szklanki letniego mleka 0,5%
  • odrobina cukru
Farsz:
  • ok. 30 dkg pieczarek

Wykonanie:
Pieczarki pokroić i usmażyć na patelni.
Mąki przesiać, dodać rozpuszczone w letniem mleku drożdże z cukrem, sól i olej. Ciasto wyrobić (ja użyłam miksera), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać kawałki, lekko rozwałkować. Na środek każdego kawałka nałożyć farsz z pieczarek i zawinąć. Piec ok. 25 minut


Pozdrawiam,

Maja

1 komentarz:

  1. Hej, mam pytanko. W jakiej temperaturze należy piec te paszteciki?

    OdpowiedzUsuń