Podziel się!

9 grudnia 2013

Pasta z zielonej soczewicy/ Green lentil spread

Zapraszam na kanapki z pastą z zielonej soczewicy z pomidorami i świeżą pietruszką. Życzę smacznego!



Składniki:

  • 200g zielonej soczewicy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili (4 cm)- można również użyć szczyptę pepperoni lub sproszkowanej przyprawy chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula
  • szczypta soli morskiej i pieprzu

Przygotowanie:
Soczewicę moczyć w wodzie minimum 1 godzinę. Następnie ugotować ją wg przepisu (zwykle jest to 30-40 minut). Czerwoną cebulę zeszklić na oliwie (1 łyżka). Czosnek i papryczkę chili posiekać. Ugotowaną soczewicę miksować blenderem z 2 łyżkami oliwy z oliwek na gładką masę. Dodać czosnek, cebulę, papryczkę  i przyprawy. Całość miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstała masa będzie bardzo gęsta. 



5 komentarzy:

  1. Nie zawsze wygląd idzie ze smakiem i może lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie macie wpisanych kalorii :( ale blog świetny !

    OdpowiedzUsuń
  3. Co z tego, że wygląd nie powala, skoro smak doskonale to robi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! Mi osobiście smakuje bardziej z kiszonym ogórkiem niż pomidorem! Polecam spróbować :)
    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. co za glupota z tym wygladem.wcale zle nie wyglada. wygladem przypomina zwyczajnie pasztet i tak mozna go sobie zakodowac.nie dosc ze smaczny wyglad to jeszcze w smaku pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń