Podziel się!

27 października 2013

Kurczak z ryżem w pikantnym sosie chili/ Chicken with rice and spicy chilli sauce

Witam wszystkich!

Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki obiad w pikantnej wersji :-) 
Czas przygotowania składników: do 10 minut. 
Czas obróbki kulinarnej: do 20 minut.




Składniki (dla 1 osoby):
  • mięso z piersi kurczaka- 80g
  • ryż- 60g
  • marchew- 1 duża lub 2 małe
  • czerwona cebula- 0,5 szt
  • koncentrat pomidorowy- 1 łyżka
  • papryczka chili- 1 mała (moja papryczka chili miała 5 cm długości, można dodać też przyprawę chili lub pepperoni)
  • natka pietruszki (15g)
  • Do zagęszczenia: woda +mąka
Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować wg. przepisu. Marchew oczyścić, pokroić w kostkę i podgotować w garnku. Kurczaka doprawić według własnego uznania i podsmażyć na oliwie. W trakcie smażenia kurczaka, dodać posiekaną czerwoną cebulę. Następnie dodać ugotowaną marchew, odrobinę wody, posiekaną papryczkę chili, natkę pietruszki i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dusić do 5 minut pod przykryciem. Jeśli całość będzie zbyt rzadka to należy ostrożnie zagęścić mąką z wodą, a jeśli jest za gęsta- dolać wody.
    Smacznego!
    Sandra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz